Planerar du en femkamp till midsommar? Här är ett gäng lekar som passar som grenar.
Planerar du en femkamp till midsommar? Här är ett gäng lekar som passar som grenar. - Foto: Henrik Holmberg/TT och Ulf Palm/TT

Femkamp på midsommar? 7 roliga lekar att använda som grenar

En femkamp kan verkligen höja stämningen under midsommarfesten. Men det kan vara något utav en utmaning att komma på vilka lekar som ska ingå i tävlingen. Nyheter24 listar därför sju lekar att välja och vraka bland till din femkamp på midsommar.


Ska du anordna en femkamp under midsommarafton? Då är du säkerligen i jakt på roliga grenar. 

Nyheter24 hjälper dig på traven och listar sju lekar att välja och vraka bland när du ska styra upp din femkamp.

Femkamp midsommar: Säckhoppning som gren

Deltagare hoppar framåt i säckar och tävlar om att nå mållinjen först. Det här är en klassisk lek som passar för både barn och vuxna.

Tipspromenad midsommar: 12 roliga frågor – med färdiga svar och en utslagsfråga

Femkamp midsommar: Ägg- och skedrace som gren

Deltagare ska balansera ett ägg (hårdkokt eller rått) på en sked och springa en sträcka utan att tappa ägget. Om ägget faller måste deltagaren börja om från start. Snabbast i mål vinner.

Femkamp midsommar: Stövelkastning som gren

Deltagare kastar en stövel så långt som möjligt. Den som kastar längst vinner. Det kan vara bra att ha en markering för varje deltagares bästa kast.

12 roliga snapsvisor till midsommar – med text och melodi

Femkamp midsommar: Potatislöpning som gren

Deltagare ska bära en potatis mellan knäna och springa en sträcka. Om potatisen tappas måste deltagaren börja om från start. Snabbast i mål vinner. 

Femkamp midsommar: Kubb som gren

Ett klassiskt spel där två lag tävlar om att fälla motståndarens kubbar och kung genom att kasta pinnar. Varje person i det vinnande laget får en poäng vardera i femkampen.

Femkamp midsommar: Spindelnät som gren

Skapa ett "spindelnät" av snören mellan träd eller stolpar. Deltagarna måste ta sig igenom nätet utan att röra vid snöret. Den som klarar det snabbast och med minst antal snörberöringar vinner.

Femkamp midsommar: Vattenballongskast som gren

Det här är en lek för de som inte är rädda för att bli blöta. Med andra ord: ombyte kan vara bra.

Två deltagare bildar par och kastar en vattenballong till varandra. Efter varje lyckad fångst tar de ett steg bakåt för att öka avståndet. Paret som kan kasta och fånga vattenballongen på längst avstånd utan att den går sönder vinner och får en poäng vardera i femkampen.

Här hittar du 11 andra roliga lekar till festen på midsommar.

Varför firar man midsommar i Sverige?

Midsommar i Sverige är en av de mest populära högtiderna och firas för att uppmärksamma sommarsolståndet, vilket innebär att dagarna är som längst och nätterna som kortast under året. 

Ursprungligen har midsommarfirandet förmodligen hedniska rötter, som en fruktbarhetsrit för att säkra goda skördar och framtida välstånd. Med kristendomens införande i landet, kom midsommarafton även att associeras med Johannes Döparens dag.

Läs alla våra artiklar om midsommar här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!