Mannen han ensam vårdnad om sin femårige son – trots att han tidigare dömts för mord på ett barn
Mannen han ensam vårdnad om sin femårige son – trots att han tidigare dömts för mord på ett barn - Foto: Hasse Holmberg/Bertil Ericson/TT

Mördade femårig flicka – nu har mannen ensam vårdnad om sin son

En man som dömts till rättspsykiatrisk vård för mordet på en liten flicka har fått ensam vårdnad om sin fem år gamla son. Barnets mamma vädjar nu till myndigheterna om att han ska placeras på familjehem, som sitt yngre syskon.


År 2003 skakades Sverige av mordet på den femåriga flickan Sabina. Hon höggs ihjäl med en morakniv utanför sin förskola i Arvika av en man som för henne var helt okänd.

Mannen som senare kom att dömas för mordet hörde röster i sitt huvud, och har själv sagt att han bestämde sig för att begå brottet efter mordet på utrikesminister Anna Lindh.

Till SVT säger chefsåklagare Peter Claeson att han minns fallet som ett av de värsta han varit inblandad i.

Mamman: "Ingen lyssnar"

Mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård efter mordet, och på rättspsyk inledde han ett förhållande med en annan intagen. De gifte sig och fick två barn ihop, varav det yngsta är placerat i ett familjehem. 

Men den äldsta sonen har mannen, som nu är ute i samhället igen, fått ensam vårdnad om sedan mamman återfallit i missbruk, vilket Expressen var först med att uppmärksamma. Hon vill att även den äldre sonen ska bo på familjehem, men upplever inte att hon får gehör från myndigheterna.

– Jag är orolig. Men ingen lyssnar, säger mamman till SVT Nyheter.

Socialtjänsten och domaren är oense

Det var Socialtjänsten i Ljusnarsberg som föreslog att pappan skulle ta över vårdnaden, men de informerade aldrig domaren om hans bakgrund. 

I en kommentar till SVT har de sagt att de bara informerar rätten om det de frågar om – men domaren som dömde i frågan hävdar att de hade ställt fler frågor om barnets säkerhet om de bara fått veta mer om mannens bakgrund. 

Mannen är uppvuxen i Jehovas vittnen

Den dömde barnamördaren är uppvuxen i Jehovas vittnen och har själv sagt att han inte behöver stöd från socialtjänsten i föräldrafrågan. 

Enligt SVT Nyheter har flera orosanmälningar kommit in som beskriver hemmet som otryggt. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.