Fredrick Federley var tidigare C-politiker och Europaparlamentariker
Fredrick Federley var tidigare C-politiker och Europaparlamentariker - Foto: Fredrik Persson/Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Ilska mot Fredrick Federley – efter orden om pedofildömde ex-sambon: "Mår illa"

I SVT:s "Persona non grata" berättar Fredrick Federley om relationen till sin före detta sambo, som dömdes till nio års fängelse för sexualbrott mot barn 2014.
– Jag kommer alltid ha svårt att få in i mitt huvud hur en människa som var så fin med mig kunde göra något så vidrigt, säger han i programmet.


”Det skrivs på vissa sajter nu att en person som tidigare stått mig nära är dömd för oerhört allvarliga brott. Det är tyvärr sant. De brott han har begått är rakt igenom fruktansvärda, obeskrivliga och helt oförlåtliga. Vi har nu gått skilda vägar".  

Så skrev den tidigare C-politikern och Europaparlamentarikern Fredrick Federley på sin Facebook i november 2020. 

2014 dömdes hans tidigare sambo för grov våldtäkt mot barn vid 22 tillfällen, grovt sexuellt övergrepp mot barn vid två tillfällen, sexuellt ofredande vid sex olika tillfällen och grovt barnpornografibrott vid 38 tillfällen. 

Mannen dömdes till nio års fängelse och släpptes i januari 2020.

Här kan du läsa mer om Fredrick Federley – och härvan kring hans pedofildömde ex

Så är relationen mellan Federley och mannen i dag

Fredrick Federley lämnade politiken i samband med att skandalen briserade. I dag studerar han till präst och jobbar deltid som lärarvikarie, vilket han berättar mer om i SVT:s "Persona non grata".

I programmet väljer han att inte ta avstånd från mannen han tidigare var sambo med, som han i dag har begränsad kontakt med. 

– Jag kommer alltid ha svårt att få in i mitt huvud hur en människa som var så fin med mig kunde göra något så vidrigt, säger Fredrick Federley till SVT.

Federley tycker att man ska få träffa personer med en "dom av det här slaget" – även om man är offentlig och förtroendevald.

– Det moraliska brottet jag ska ha gjort är i så fall att jag träffat nån som suttit i fängelse, säger Federley till SVT.

Fredrick Federley kritiseras på Twitter

Reaktionerna på programmet har varit många, och under tisdagen är "Federley" en av de trendande sökningarna på Twitter. 

På plattformen möter han kritik för sina uttalanden, nedan följer ett urval:

"Persona non grata" med Fredrick Federley kan streamas på SVT Play.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!