Råd & Rön har testat drygt 170 bilbarnstolar.
Råd & Rön har testat drygt 170 bilbarnstolar. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Henrik Montgomery/TT

Här är bilbarnstolarna du INTE ska köpa – varningen: "Flyger i krocktesterna"

Står du i valet och kvalet kring vilken bilbarnstol du ska köpa? Ett nytt test av Råd & Rön visar att det finns flera modeller som faktiskt kan vara rentav farliga.
– Vi hittar stolar som är knökfulla med oönskade kemikalier, säger testchefen Ronny Karlsson i TV4.


Alla bilbarnstolar, bältesstolar och babyskydd som säljs ska vara testade och godkända innan de kommer ut på marknaden. 

Men enligt ett nytt test av Råd & Rön, som testat drygt 170 bilbarnstolar i kategorierna krocksäkerhet, hanterbarhet, ergonomi och förekomst av kemikalier, finns det flera modeller som inte anses vara säkra, utan som istället kan vara rentav farliga.

– Vi hittar stolar som är knökfulla med oönskade kemikalier, säger Ronny Karlsson, testchef hos Råd & Rön, om den tredje testkategorin, i TV4:s Nyhetsmorgon.

Bästa och sämsta bilbarnstolarna

Men vilka bilbarnstolar fick då sämst respektive bäst resultat i testet? I botten, med ett ynka poäng, hamnade babyskyddet Chicco - Kiros i-Size + bas, bilbarnstolen Walser- noemi och bilbarnstolen tillika babyskyddet Besafe - iZi Go Modular X1 i-Size.

– Det är de vi varnar för, säger Ronny Karlsson i Nyhetsmorgon och lyfter fram hur de "flyger i krocktesterna" samt innehåller stora mängder kemikalier som ett barn inte bör ha mot sin hud under en längre tid.

Men på andra sidan snöret då? Jo, den bästa bältesstolen är Cybex Solution G I-fix. När det kommer till bilbarnstol respektive babyskydd är det BeSafe iZi Modular RF X1 + bas och Silver Cross Dream + base som går vinnande ur testet.

Och enligt Karlsson är prisklass inte nödvändigtvis en bra indikation på kvalité.

– Det finns dyra stolar som fallerat helt och billiga stolar som klarat sig bra. Så priset räcker inte som faktor, säger han i Nyhetsmorgon.

Bil
/
Relaterat
Senaste nytt

Expert: Svårt för Armenien att överge Ryssland

Höga odds för upptäckter om rymdens mysterier

Pyttesmå partiklar eller listiga material tros ha större chans att ge årets fysikpris än avlägsna galaxer och rymdmysterier. Tidigast klockan 11.45 i dag vet vi vem som tilldelats årets Nobelpris i fysik.

Lärare döms – sparkade elev i skrevet

1 timme sedan
En biologilektion på en gymnasieskola i Uppsala spårade ur i november förra året. Läraren tappade helt kontrollen över den stökiga lektionen och det slutade med att han sparkade en elev i skrevet.

Nedåt i Tokyo och Hongkong

1 timme sedan
Det var nedåt i öppningen på börserna i Tokyo och Hongkong i tisdagens handel, drygt en procent ner för de tre ledande indexen.

Läkemedelsverket vill styra upp kontroll av CBD

2 timmar sedan
Läkemedelsverket vill se bättre myndighetssamverkan kring kontrollen av produkter med låg THC-halt, enligt ett pressmeddelande.

Miljoner ankor vaccineras mot fågelinfluensa

2 timmar sedan
Frankrike har inlett arbetet med att vaccinera miljontals ankor mot fågelinfluensan. Detta med förhoppning om att undvika masslakt vilket industrin tvingats till de senaste åren.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.