Kungen kan få en till flaggdag i år.
Kungen kan få en till flaggdag i år. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Regeringen vill införa ny flaggdag för kungen – då kan den äga rum

Regeringen föreslår att införa en tillfällig flaggdag den 15 september i år. Anledningen är 50-årsdagen av kung Carl Gustafs tillträde på tronen.


"Att med en tillfällig allmän flaggdag fira minnesdagen 50 år efter vår nuvarande monarks trontillträde skulle kunna lyfta fram monarkins roll för Sveriges historia och samtidigt uppmärksamma konungens exempellöst långa troninnehav. En flaggdag för att fira denna händelse kan också bidra på ett positivt sätt till en ökad känsla av nationell samhörighet", skriver regeringen i sin proposition till riksdagen.

Kungens snart 50 år på tronen är med råge den längsta regeringstiden för en svensk regent.

Sedan tidigare har riksdagen bestämt att minska antalet flaggdagar för kungahuset från och med nästa tronskifte till två.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.