Nyfångad abborre. Arkivbild.
Nyfångad abborre. Arkivbild. - Foto: Helena Landstedt/TT

Kemikalier hittad i svensk fisk: ”Tar det säkra före det osäkra”

Nya skärpta kostråd föreslås för hur mycket fisk man bör äta från Storsjön i Jämtland. Anledningen är att höga halter av miljögifter hittats i fisken.


Sedan tidigare gäller att abborre och gädda som fångats i Storsjön runt Frösön och i Lillsjön inte bör ätas mer än två–tre gånger per år. Men efter nya analyser vill länsstyrelsen utöka kostråden till att gälla hela Storsjön och fler fiskarter, rapporterar lokala medier.

Höga halter av PFAS-kemikalier, bekämpningsmedlet PCB, dioxiner och kvicksilver har hittats i fisken. Halterna ligger dock på eller strax under gränsvärden, påpekar länsstyrelsen.

— Vi tar det säkra före det osäkra, säger Jens Fuchs, chef för vattenenheten på länsstyrelsen, till Östersundsposten.

Fiskarna som inte bör ätas för ofta

Enligt de nya kostråden bör abborre, gädda, sik och harr fångad runt Frösön samt Lillsjön inte ätas oftare än två–tre gånger per år. Öring och kanadaröding bör inte ätas oftare än en gång i veckan, och gravida samt barn och unga bör inte äta dessa fiskar mer än ett par gånger om året.

— Om man tittar på kvicksilver så ser man att det kan påverka centrala nervsystemet bland annat. Dioxiner och PCB har kopplingar till hormonstörningar och kan påverka fortplantning, säger vattenhandläggare Anna Lövholm till P4 Jämtland.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.