Det finns flera sätt att minska sitt matsvinn på, ett är att undvika vissa varor
Det finns flera sätt att minska sitt matsvinn på, ett är att undvika vissa varor - Foto: Paul Wennerholm/TT & Lars Pehrson/SvD/TT

Matvaran du ska undvika om du ska slippa svinn: "Väldigt svårt för..."

Att tänka på sitt matsvinn har blivit allt vanligare den senaste tiden, framför allt i takt med matprisernas berg-och-dalbana det senaste året. Sandra Karlsson delar med sig av vilken vara du bör undvika om ditt mål är att minska svinnet.


Den senaste tiden har skenande matpriser varit något som blivit vanligt förekommande. I takt med att priserna gått upp och ner och upp igen så har många fått lägga om sin inställning kring matinköp. Och att tänka på hur mycket man kastar har nog aldrig varit mer hett än nu.

Men vad bör man tänka på om man ska minska sitt matsvinn, och finns det specifika varor att undvika om du vill minimera mängden svinn?

Matvaran du ska undvika – kan förpesta hela påsen

Nyheter24 har talat med den ekonomiska influencern Sandra "Framtidsgurun" Karlsson. På sin blogg publicerar hon spartips "på ett enkelt sätt". 

Hon förklarar bland annat att hon alltid dyker ner i matsvinnskorgar för att hitta bättre priser på varor som är fullt ätbara, för att på så sätt minska sina utgifter.

– Jag dyker ner i mat- eller fruktsvinnkorgarna för att hitta riktigt bra priser eller andra kampanjer än de som annonseras. Det är en balans att inte köpa för mycket av det billiga bara för att det är just billigt. Det ska hinna ätas också, berättar hon. 

Hon förklarar även att det finns en specifik grej som hon alltid håller sig undan, även när hon tittar i svinnkorgarna i mataffären, då det finns risk att en vara kan förpesta flera. 

– Jag har väldigt svårt för blandpåsar med frukt för då ser man inte skicket på det som är i om det är just svinnprodukter. En produkt som jag inte ser kan ha förpestat hela påsen, så var försiktig och tumma inte på det. Det är tråkigt att behöva kasta något du nyss köpt och samtidigt få ett hål i plånboken på köpet. 

Mat
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!