Vitvalen i Hunnebostrand tros vara Hvaldimir.
Vitvalen tros vara Hvaldimir. - Foto: Evve Westerhult/Tiktok

Ryska spionvalen "Hvaldimir" tros vara i Sverige – se osannolika videon

Enligt organisationen Onewhale är vitvalen, som plötsligt dök upp i Hunnebostrand, den “ryska spionvalen” Hvaldimir. Se den galna videon på valen här!


Det var under söndagen som en minst sagt ovanlig syn gjordes i Hunnebostrand i närheten av Kungshamn. En vitval dök plötsligt upp, och många nyfikna flockades för att titta på den oväntade besökaren. 

Vitvalen i Hunnebostrand kan vara "ryska spionvalen" Hvaldimir

Enligt organisationen Onewhale kan det vara den “ryska spionvalen” Hvaldimir som nu siktats i svenska vatten. Marinbiologen Sebastian Strand har under flera år följt Hvaldimir, och till P4 Väst uppger han att han tror att det är den “ryska spionvalen” som synts i Hunnebostrand. 

Hvaldimir syntes första i Norge 2019: "Militärt tränad"

Valen Hvaldimir syntes först i norska vatten i april 2019, och hade en kamerasele på sig. Enligt organisationen Onewhale tror man att Hvaldimir då hade rymt från ett uppdrag. 

Sebastian Strand menar att mycket tyder på att Hvaldimir har blivit upptränad i ett militärt träningsprogram av Ryssland. 

— Det är en ganska overklig situation. Han är den enda militärt tränade valen i världen som nu lever fritt och uppsöker folk, säger Sebastian Strand till P4 Väst

Vitvalen tros vara Hvaldimir – fångas på film

Evve Westerhult lyckades fånga, vad man tror är Hvaldmir, på film i Hunnebostrand och berättar om den ovanliga synen för Nyheter24

– Såklart är det superhäftig att få se något sådant och speciellt om det nu var Hvaldimir! Dock börjar jag bli lite skraj för att bada, förra veckan var det en späckhuggare och nu en belugaval. Vad kommer härnäst liksom?, säger hon till Nyheter24. 

Det var den 18 maj som en död späckhuggare satt fast i en brygga i Hunnebostrand – läs mer här


Se den häftiga filmen på vitvalen i spelaren! 

Val
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!