Polisbussar i brand i samband med förra årets påskupplopp i Sveaparken i Örebro. Arkivbild.
Polisbussar i brand i samband med förra årets påskupplopp i Sveaparken i Örebro. Arkivbild. - Foto: Kicki Nilsson/TT

HD river upp dom om påskupplopp

I mars sänkte Högsta domstolen straffet för två personer som dömts för grovt blåljussabotage i samband med påskupploppen. Av "starka rättviseskäl" skickar HD nu tillbaka ett liknande mål till hovrätten för ny prövning.


Målet rör fyra personer som i hovrätten dömdes till fleråriga fängelsestraff för bland annat grovt sabotage mot blåljusverksamhet i samband med förra årets påskupplopp i Örebro.

Männen överklagade till HD, som nu river upp domen och återvisar målet till hovrätten för ny prövning. Domstolen hänvisar i sitt beslut till en historisk HD-dom från i mars där två män fick sänkta fängelsestraff.

Enligt hovrätten hade de två männen, tillsammans och i samförstånd med övriga deltagare i upploppet, angripit och stört polisens verksamhet. Men enligt HD kunde de inte hållas ansvariga för vad andra personer gjort sig skyldiga till under upploppet.

I det nu aktuella målet anser HD att "starka rättviseskäl" talar för att de tilltalade bör få en ny prövning i ljuset av det vägledande utslaget i mars.

"Högsta domstolen beviljar därför prövningstillstånd och beslutar, med beaktande av framför allt domstolens roll som prejudikatinstans, att den förnyade prövningen ska göras i hovrätten", skriver HD i ett pressmeddelande.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om antalet personer som målet berör.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Krav om mer pengar till värnpliktiga

Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

USA:s nya sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare har fått snabbt genomslag. Extremistledaren Bentzi Gopstein fick reda på att hans kort var spärrat när han försökte tanka bilen.

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

1 timme sedan
"En häst springer lös på riksväg 66", skriver polisen på sin hemsida.

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

2 timmar sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.