Det finns vissa saker du absolut inte får göra när du källsorterar
Det finns vissa saker du absolut inte får göra när du källsorterar - Foto: Naina Helén Jåma/TT & Henrik Montgomery/TT

Det får du ALDRIG göra när du källsorterar – enligt experten: "Får absolut inte hamna fel"

Återvinna är något som många gör för att göra en insats och ge en positiv påverkan på klimatet. Men det finns också saker som vi svenskar definitivt behöver tänka på när vi källsorterar, menar experten Malin Ryding.


Att källsortera och ha ett miljötänk blir bara vanligare och vanligare i de svenska hushållen. Viljan att återvinna är stor hos många, och många är också bra på det. 

Dock finns det områden där det finns utrymme för förbättring, det menar åtminstone Svenska Förpackningsinsamlingens (FTI) kommunikationschef Malin Ryding.

Riskerna med att sortera fel

Under måndagsförmiddagen gästade hon nämligen ”Nyhetsmorgon” i TV4 där hon berättade mer om utmaningarna och förbättringsområdena som finns när det kommer till just återvinning och källsortering.

– Vi tar med oss saker som inte är förpackningar och lämnar på återvinningsstationen eller miljörummen hemma, där man bara ska lämna förpackningar. 

Hur mycket felsortering påverkar och förstör beror också helt och hållet på hur mycket som hamnar i fel kärl och vad det är som hamnar där.

– En liten plastkork förstör inte så mycket, den kan hanteras i pappersåtervinningsprocessen och sorteras ut där. Dock får inte plastkorken möjlighet att återvinnas då. Det som absolut inte får hamna fel är batterier. Risken är att det börjar brinna och vi får en brand på en anläggning eller i en bil så förstörs många saker, förklarar hon.

Så för att minska risken att fel saker hamnar i fel återvinningskärl gäller det att vara noggrann och tänka efter – det gör stor skillnad då varje förpackning räknas, menar Malin Ryding i sändningen. 

Och glöm inte att batterier aldrig får hamna fel! 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!