'Man kan säga att ryssarna glider runt i små Lada-maskiner, medan vi rullar en härlig Volvo 740', säger instruktören John.
'Man kan säga att ryssarna glider runt i små Lada-maskiner, medan vi rullar en härlig Volvo 740', säger instruktören John. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svenske instruktören: "Skicka vykort från Krim"

De ukrainska soldaterna har lärt sig stridsfordon 90 på några veckor. Några har kommit direkt från fronten – andra har helt saknat militär erfarenhet. Vi har stort förtroende både för eleverna och för vagnarna, säger svenska instruktören Sanna.


Det är en komprimerad snabbkurs som de ukrainska soldaterna har fått – med lektioner samtliga veckans dagar, ibland upp till tolv timmar per dygn. Att vissa saknat förkunskaper har komplicerat det hela, liksom att de svenska instruktörerna måste använda sig av tolk.

— Jag hade gärna sett att utbildningen var längre. Men Ukraina har inte den lyxen, säger Mats Ludvig, överste och arméns operationschef.

Soldaterna har valts ut av den ukrainska generalstaben. Många är äldre, mellan 40 och 50 år.

Några kommer direkt från fronten och har varit under tung artilleribeskjutning. Andra saknar helt militär erfarenhet och har inte mer än en grundläggande soldatutbildning på några veckor.

Lärare och bilmekaniker

Bland eleverna finns allt från lärare, bilmekaniker och egenföretagare – till en biodlare.

— Han genomgick en grundläggande militär utbildning på fem veckor och sedan skeppades han hit. Han är över 50 år, säger Mats Ludvig.

Enligt översten är en stor del av de yngre ukrainarna redan i strid eller i andra samhällsbärande funktioner. Men Ukraina har också tagit förluster sedan invasionens start.

— De här soldaterna kommer sent in i matchen. Önskedrömmen är att alla skulle vara fullt grundutbildade. Men så är inte verkligheten.

TT: Blir alla fullärda eller kuggar ni någon?

— Vi har ett sådant tänk. Men jag kommenterar inte om vi har några sådana fall, säger Ludvig.

De svenska instruktörerna vittnar om ett starkt engagemang och motivation hos de ukrainska soldaterna.

— De har en otroligt god förståelse för mekaniska saker och verktyg. Så länge man visar hur de ska göra så lär de sig väldigt snabbt, säger instruktören Sanna, vars namn är fingerat av säkerhetsskäl.

— Hemma tar en dag med bandarbete sexton timmar, med de här eleverna tog det fyra.

De svenska instruktörerna ser ett stort engagemang och motivation hos de ukrainska eleverna.

"Man är mer noggrann"

Att många av soldaterna är äldre och har vissa förkunskaper underlättar, enligt instruktörerna.

— De kommer från en tradition av att man fixar sin egen skit. Det är inget slit- och slängsamhälle utan allt måste repareras, säger John, som även han heter något annat.

Instruktörerna har flerårig erfarenhet av att utbilda på stridsfordon 90. Men pressen att träna soldater som ska direkt till ett krig är ny.

— Man är noggrann på ett annat sätt. Hemma när vi utbildar värnpliktiga och man glömmer något kan man ta igen det. Nu får vi inte glömma nånting, för det kommer inget nytt tillfälle, säger Leo, vars namn också är påhittat.

"Skicka vykort från Krim"

John beskriver det svenska stridsfordonet som överlägset de ryska motsvarigheter de kommer att möta.

— Man kan säga att ryssarna glider runt i små Lada-maskiner, medan vi rullar en härlig Volvo 740.

Instruktörerna känner sig stolta över att få bidra med sin del till Ukrainas motståndskamp.

— Vi har stort förtroende både för eleverna och för vagnarna, vi tror absolut att det kommer att ge en stor påverkan. Det är en aggressiv enhet, säger Sanna.

På frågan om de skickar med några sista ord när de ukrainska soldaterna lämnar utbildningen säger John med ett leende:

— Jag har bett mina mekaniker att skicka ett vykort när de når Krim.

Ukrainska soldater under övning.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!