Många unga råkar ut för arbetsolyckor på sina sommarjobb.
Många unga råkar ut för arbetsolyckor på sina sommarjobb. - Foto: Jonas Ekströmer/Yvonne Åsell/ TT/SvD

Här är sommarjobben som flest unga skadas på

Omkring 1 500 ungdomar sjukanmälde sig förra sommaren på grund av arbetsolyckor, skriver Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande. Här är arbetsplatserna som unga skadar sig mest på.


I år undersöker Arbetsmiljöverket flera arbetsplatser där många ungdomar jobbar. På agendan står bland annat jobb inom hotell, detaljhandel samt restaurang och café. Det kommer även att vara fokus på camping, vandrarhem och fastighetsskötsel, skriver Arbetsmiljöverket.

Brist på rutiner och introduktion

I tidigare inspektioner av branscher med många unga anställda har det visats stor brist på rutiner för att undersöka och riskbedöma arbetsmiljön. Detta gör det svårt för nya medarbetare att få en bra introduktion.

– Många olyckor går att förebygga om nyanställda får en bra introduktion och handledning. Det blir extra viktigt i sommar, när ungdomarna kommer ut på sina första sommarjobb, så att de får en säker start i arbetslivet, säger Erna Zelmin, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Flest skador anmäls på sommaren

Ungdomar är överrepresenterade i statistiken över anmälda jobbskador och det är under juli månad som flest ungdomar råkar ut för olyckor, skriver Arbetsmiljöverket.

Branscherna med flest anmälan om olyckor

Vård och omsorg toppar listan över antalet skadeanmälningar som gjorts av unga kvinnor under sommarmånaderna 2018 till 2022. På andra plats ligger handel och reparation av fordon.

Bland unga män är det jobb inom tillverkning, uthyrning och fastighetsservice där flest anmälningar har gjorts. Byggjobb har näst flest anmälan om skador.

Vanligaste orsaken till arbetsskador

Feltramp och arbetsolyckor vid lyft är de allra vanligaste orsakerna till att unga skadar sig på jobbet, enligt Arbetsmiljöverket. Näst vanligast är att den anställde tappar kontrollen över transportmedel eller utrustning vid förflyttning.

– Arbetsgivarna behöver ta hänsyn till att många sommarjobbare är oerfarna, kan vara ovana vid den utrustning som används och kanske inte vågar fråga om de är osäkra. Ingen ska behöva bli sjuk, skadas eller dö av sitt jobb, säger Zelmin i pressmeddelandet.

Här är Arbetsmiljöverkets tips till sommarjobbare för tryggt arbete

  • Våga fråga! Ingen fråga är för dum.

  • Lyssna noga till instruktioner och följ dem. Du ska vara medveten om riskerna och hur du kan jobba säkert.

  • Säg till arbetsgivaren om en uppgift känns för tung eller svår.

  • Händer något avvikande som till exempel att du råkar skära dig, håller på att halka eller upplever en person som hotfull ska du berätta det för din arbetsgivare.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!