Matpriserna kan ha höjts onödigt mycket, menar Konkurrensverket. Bland annat priserna på ägg har stigit till nya nivåer det senaste året.
Matpriserna kan ha höjts onödigt mycket, menar Konkurrensverket. Bland annat priserna på ägg har stigit till nya nivåer det senaste året. - Foto: Tim Aro/SvD/TT & Caisa Rasmussen / TT

Kritiken mot matbutikerna: Priserna höjdes mer än nödvändigt

Det har varit tuffa tider rent ekonomiskt under det senaste året där höga livsmedelpriser gjort vardagen tuffare för många. Nu har Konkurrensverket påbörjat en analys av läget – och priserna kan ha höjts för mycket utan anledning.


Det senaste årets inflation har slagit hårt mot privatpersoners plånböcker. Höga omkostnader, högre boendekostnader och högre matpriser har satt tuffa spår i den svenska ekonomin. 

Nu går Konkurrensverkets vd, Rikard Jermsten, ut och kritiserar de svenska matbutikerna då de kan ha höjt priserna ”omotiverat” mycket. Enligt myndigheten, som fått i uppdrag av Regeringen att analysera just detta, så ser man vissa indikationer som väcker varningsflaggor. 

– Redan nu ser vi indikationer som tyder på risk för bristande konkurrens, säger han till TV4.

Här hamnar pengarna

I analysen granskar Konkurrensverket livsmedelsbranschen då det finns en oro kring att kostnaderna på livsmedel höjts mer än nödvändigt och på ett sätt som anses omotiverat. Man tittar på flera produkter, bland annat ägg. 

– Vi har sett en prisökning på 30 procent på ägg det senaste året. Ägg är en viktig insatsvara, inte bara för konsumenter utan för de som producerar olika livsmedel, så det är en orsak till att vi valde att titta på ägg, säger Leif Nordqvist, projektledare på Konkurrensverket. 

Och enligt analysen myndigheten just nu bedriver så är det inte några höjda transportkostnader eller dyrare produktionskostnader som ligger till grund för prisökningen på ägg. Istället hamnar pengarna i butiksägarnas fickor. 

– Pengarna har då hamnat i dagligvaruhandeln, alltså priserna på ägg har stigit mer än vad dagligvaruhandelns inköpskostnader för ägg har gjort, säger han. 

Men ännu är inte analysen färdig utan istället kommer resultat att presenteras löpande under året. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!