Ett nytt vaccin mot covid-19 är under utveckling. Arkivbild.
Ett nytt vaccin mot covid-19 är under utveckling. Arkivbild. - Foto: Caisa Rasmussen / TT

Nytt covidvaccin testas – ska klara mutationer

Ett nytt vaccin mot covid-19 – som kan användas mot muterade virus – testas just nu på människor, enligt ett pressmeddelande från Karolinska universitetssjukhuset.


Det nya dna-baserade vaccinet har tagits fram vid Karolinska institutet (KI) och kan enligt sjukhuset vara mindre sårbart för nya varianter av viruset.

"Det här vaccinet gör att immunförsvarets reaktion mer liknar hur det ser ut vid en riktig infektion, jämfört med hur det ser ut efter dagens vaccin. Vi hoppas på att det ska ge ett bredare immunsvar, vilket kan vara till hjälp för personer som har svårt att bilda antikroppar", säger Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid KI, i pressmeddelandet.

Vaccinet testas just nu vid en klinisk fas 1-studie på 16 friska vuxna människor i åldrarna 18 till 65 år på Karolinska universitetssjukhuset. Förhoppningen är att vaccinet ska vara effektivt mot framtida mutationer av viruset – och därmed kunna användas som alternativ till mRNA-vaccin.

"Det nya vaccinet baseras på delar av spikproteiner från tre olika corona-stammar, men också mot två andra delar av viruset som är mer genetiskt stabila. Det gör att det fungerar bra även mot omikron och kanske även framtida varianter av viruset", säger Matti Sällberg, som också är grundare till det företag som har patentsökt vaccinet.

TT
Senaste nytt

Polis får nytt vapen mot gängen: "Vi är redo"

Tusentals bilarbetare ansluter till strejken

Ytterligare 7 000 bilarbetare har anslutit till den pågående strejken bland anställda inom de tre största biltillverkarna i USA – Ford, General Motors och Stellantis.

Tecken på tillväxt tillbaka i Kinas industri

Aktivitetsnivån inom Kinas tillverkningsindustri ökar för första gången sedan i mars, om än försiktigt. Det visar ett färskt inköpschefsindex från världens näst största ekonomi.

Fängelse för miljonsvindel mot försäkringsbolag

1 timme sedan
En anställd på ett försäkringsbolag döms till två års fängelse för att ha beviljat utbetalningar för påhittade stölder, rapporterar Södermanlands Nyheter.

Massivt regn översvämmar gator i New York

1 timme sedan
Ett kraftigt regnoväder drog in över New York på fredagen med översvämningar, inställd kollektivtrafik och varningar till allmänheten som följd.

Skottlossning i Helsingborg

2 timmar sedan
En skottlossning inträffade i centrala Helsingborg under natten mot lördagen, enligt polisen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.