Snart kommer eleverna tralla till andra låtar än "Idas sommarvisa"
Snart kommer eleverna tralla till andra låtar än "Idas sommarvisa" - Foto: Henrik Montgomery/Janerik Henriksson/TT

Skolan planerar att slopa "Idas sommarvisa" på avslutningen: "Känns bara inte rätt"

Den traditionella sommarlåten "Idas sommarvisa" kan ha sett sina bästa dagar. En skola i Uppsala planerar att ta bort den från allsångshäftet på avslutningen – för de yngre eleverna kan inte texten.


På Nannaskolan i Uppsala går man i tankarna att bryta en lång tradition på årets sommaravslutning, vilket Uppsala Nya Tidning var först att skriva om. 

Klassikern "Idas sommarvisa", som många kopplar ihop med just skolavslutningar och pirret inför det stundande sommarlovet, är nämligen inte lika välkänd hos de yngre barnen.

Musikläraren: "Det känns bara inte rätt"

Enligt musikläraren Mike Loshak har inte barnen vuxit upp med visan på samma sätt som tidigare generationer, och även om de trycker upp texten på papper sjunger inte barnen med.

– Det känns bara inte rätt. Det är inte många som sjunger med längre. Jag tycker "Den blomstertid" är stel och gammaldags, men den är för traditionstyngd för att skippa, säger Loshak till UNT och fortsätter:

– Vi pratar om att ta in en Laleh-låt i stället "Det kommer bli bra", den känns somrig och positiv, eller "Guld och gröna skogar", vi har inte bestämt oss än.

Planerar att sjunga andra låtar istället

Nu planerar Nannaskolan för att ta bort Idas sommarvisa från allsångshäftet, kanske redan i år.

Andra låtar barnen har övat på inför skolavslutningen på fredagen är "Put your records on" med Corinne Bailey Rae och "Happy" med Pharell Williams.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!