Polismannen Viktor Adolphson håller inte med om den nya domen gällande Jackie Arklöv, en av gärningsmännen bakom "Malexandermorden".
Polismannen Viktor Adolphson håller inte med om den nya domen gällande Jackie Arklöv, en av gärningsmännen bakom "Malexandermorden". - Foto: Twitter/TT

Jackie Arklöv släpps om tre år – polisen Viktor Adolphson: "Det är ett angrepp"

Jackie Arklöv, en av de tre gärningsmännen bakom "Malexandermorden" får sin livstidsdom tidsbestämd till 41 år. Polisen Viktor Adolphson sätter sig emot Örebro tingsrätts nya beslut om den nedkortade domen.


Jackie Arklöv har sedan 2000 suttit fängslad för “Malexandermorden” (1999). Göta hovrätt dömde då honom till livstids fängelse för mord på två poliser, mordförsök på en tredje och fyra fall av grovt rån. 24 år av avtjänat straff och åtta ansökningar om att få sin livstidsdom tidsbestämd senare har nu Örebro tingsrätt beslutat - Arklövs dom blir tidsbestämd och omvandlas till 41 år.

Den nya domen innebär att Jackie Arklöv, idag 50 år gammal, får sitt straff nedkortat med en tredjedel. Två tredjedelar av 41 år är 27 år och 4 månader - vilket betyder att Arklöv skulle kunna släppas fri hösten 2026, skriver Dagens Nyheter.

Polisman twittrar sina tankar om beslutet

På onsdagen skriver Viktor Adolphson, områdespolis på Södermalm ett Twitter-inlägg där han frågar om när Arklövs frigivning förväntas ske. Svaret är inte vad han hoppades på.

– Som jag fruktade, svarar han i kommentarsfältet.

"Ett angrepp mot rättsväsendet"

Adolphson kommenterar sina tankar till Nyheter24:

– Det skaver i polissjälen. Det är inte bara ett mord på två människor som är poliser, det är ett angrepp mot rättsväsendet - de som är satta att skydda och upprätthålla lagar och ordning i samhället.

Polismannen säger att han är principiellt emot att man kan bli tidigare frisläppt för gott uppförande när man har en tredjedels tid kvar.

– Har man fått ett livstidsstraff för mord på två poliser, kan man någonsin rehabiliteras för en sån gärning?

"Malexandermorden" skedde för 24 år sedan och omtalas än idag. Adolphson berättar att han fick sitt antagningsbesked till Polisen samma dag som morden begicks.

– Livstid är livstid - och det är livstid för de anhöriga, säger Adolphson till Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!