Ingen vill drabbas av matförgiftning under utlandssemestern.
Ingen vill drabbas av matförgiftning under utlandssemestern. - Foto: Stina Stjernkvist/TT och Stella Pictures

Så slipper du matförgiftning under semesterresan: "Kan få allvarligare symtom"

Ingen vill spendera utlandssemestern hukad över eller sittande på toaletten. Men hur minimerar man risken att bli matförgiftad? Nyheter24 frågade Livsmedelsverket.


Att bli matförgiftad, med allt vad det innebär, kan sannerligen förstöra en resa och särskilt sköra är små barn, gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

– De kan få allvarligare symtom om de drabbas, säger Catarina Flink, mikrobiolog hos Livsmedelsverket, till Nyheter24.

Varningstecknet att vara uppmärksam på under resan: "Avföring"

Hur undviker man matförgiftning utomlands?

Men vad ska man tänka på då, om man befinner sig utomlands och inte vill åka på en matförgiftning? Enligt Catarina Flink finns det en enkel regel att förhålla sig till: ät inte mat som inte ser fräsch ut.

Man ska också se till att maten man äter är ordentligt upphettad och att vara noggrann med att tvätta händerna med tvål och vatten.

– Använd våtservetter och handsprit eller desinfektionsservetter om det inte finns tillgång till vatten eller om det vatten som finns ser smutsigt ut, säger Flink.

Livsmedel man med fördel kan äta

Det finns också vissa livsmedel som är säkrare att äta än andra:

  • Bröd
  • Vatten som kokats eller andra drycker som görs på kokat vatten, exempelvis te och kaffe
  • Dryck som är förpackat i förseglade burkar eller flaskor
  • Mjölkprodukter som är pastöriserade
  • Grönsaker och frukt som du själv skalar

Maten du INTE ska äta från hotellbuffén: "Diarré och kräkningar"

Då ska du uppsöka vård

Om oturen är framme och man, trots allt, blir matförgiftad, finns det olika vägar att gå beroende på symtom.

Milda symtom såsom diarré och kräkningar går, enligt Catarina Flink, vanligtvis över av sig själv. I dessa fall kan man med fördel dricka rikligt för att återställa vätske- och saltbalansen och i vissa fall kan man också ta stoppande medel.

Skulle matförgiftningen vara långvarig eller om man får symtom såsom blodig diarré och feber, bör man uppsöka vård.


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!