Allt är betalat, du har längtat i månader och solen skiner. Men så händer det som inte får hända. Du får i dig någonting som gör att du får spendera utlandssemestern på toaletten.
– Matförgiftning beror på att man fått i sig mat eller dricksvatten som innehåller bakterier, parasiter, virus eller gifter, säger Catarina Flink, mikrobiolog hos Livsmedelsverket, till Nyheter24.
– Vanliga symtom är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber.
"Om maten är genomvärmd är den säker att äta"
Inte sällan kan det vara en buffé, vilket ofta ingår i all inclusive-resor, som är boven i dramat. Så hur ska man tänka när man väl står där och ska plocka på sig mat?
– Det är alltid säkrast att äta mat som tillagats och serveras rykande het. Bakterier, virus och parasiter dör vid hög värme. Om maten är ordentligt genomvärmd är den säker att äta, säger Catarina Flink.
Se därför till att maten du väljer är genomvarm och passa dig för ljummen mat.
Livsmedel att undvika på utlandsresan
Enligt Livsmedelsverket finns det faktiskt vissa livsmedel man bör undvika under en utlandsresa för att minimera risken för att drabbas av matförgiftning:
- Fisk- kött-, fågel- eller skaldjursrätter som serveras råa eller otillräckligt värmda.
- Mjölk eller färskost som är opastöriserad.
- Ägg som är råa eller löskokta samt rätter som tillagas med råa ägg med ursprung utanför Norden, exempelvis majonnäs och diverse desserter.
- Obehandlat och okontrollerat kranvatten.
- Is om du inte kan säkerställa att denna är gjord av vatten som är säkert att förtära.