Region Skåne gör en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg sedan en patient avlidit efter en behandling med kortison. Arkivbild.
Region Skåne gör en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg sedan en patient avlidit efter en behandling med kortison. Arkivbild. - Foto: Marko Säävälä/TT

Kvinna avled efter kortisondos – Ivo-anmäls

En kvinna som sökt akutvård på sjukhuset i Lund fick livshotande biverkningar på grund av en kortisonbehandling i samverkan med en ovanlig metabol sjukdom. Kvinnan avled senare och nu anmäler Region Skåne fallet till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt lex Maria.


Kvinnan kom till akuten med nytillkomna kramper och en magnetkameraundersökning av hjärnan visade en tumör och svullnad. För att minska svullnaden fick patienten en dos av kortison och en operation planerades, skriver Region Skåne på sin hemsida.

Eftersom kvinnan led av en ovanlig metabol sjukdom fanns det dock instruktioner i hennes journal vid uppsökning av akutsjukvård. En specialist skulle kontaktas vid insättning av vissa läkemedel, men detta förbisågs när en hög dos av kortison sattes in. Kortisonbehandlingen i kombination med grundsjukdomen ledde till livshotande biverkningar och patienten avled.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!