Ska du äta färskpotatis till midsommar? Tänk på det här
Ska du äta färskpotatis till midsommar? Tänk på det här - Foto: Janerik Henriksson/Fredrik Sandberg/TT

Så kan din potatis till midsommar bli en giftfälla: "Kräkningar och diarré"

Midsommar är runt hörnet, en helg många förknippar med sol, trevligt sällskap och god, traditionsenlig mat. Men pass på – förvarar du din potatis ovarsamt kan den bli giftig.


Att man inte ska äta grön potatis, det känner många till. 

Den gröna färgen uppkommer i potatisen när den utsätts för ljus och det bildas klorofyll. Men ljuset kan också göra att gifter, så kallade glykoalkaloider, bildas i potatisen. 

Därför är den gröna färgen en bra indikator på att potatisen i fråga innehåller höga halter glykoalkaloider, framförallt solanin och chakonin.

"Kräkningar, diarré och magont"

Den som råkat äta grön potatis kan drabbas av akuta symtom som kräkningar, diarré och magont, enligt experter på Livsmedelsverket som Nyheter24 varit i kontakt med.

"Det går inte att säga hur mycket potatis man kan äta innan man får symtom, just för att både halterna i potatisen kan variera mycket, liksom känsligheten mellan olika personer", skriver Livsmedelsverket till Nyheter24. 

Symtom kan uppstå vid intag av 1 milligram glykoalkaloider per kilo kroppsvikt eller mer. 

"Det betyder att en person som väger 70 kilo kan få symtom om de får i sig cirka 70 milligram glykoalkaloider. Eftersom barn väger mindre kan exempelvis ett barn som väger 15 kilo få symtom vid intag av cirka 15 milligram glykoalkaloider", enligt Livsmedelsverket.

Grön potatis? Det här ska du göra med den

Om man stöter på en grön potatis på midsommar – ska man slänga den då, eller räcker det att skära bort den gröna delen? 

Enligt Livsmedelsverket kan det vara värt att ta det säkra före det osäkra.

"Om det är en mindre ytlig grön fläck som går att skära bort med god marginal så är resten av potatisen okej att äta. Men om det gröna även trängt in i potatisen och det är svårt att skära bort med marginal så bör man slänga hela potatisen", skriver de till Nyheter24.

Livsmedelsverkets råd – om din potatis blivit grön

  • Skär alltid bort gröna eller skadade delar av potatisen med god marginal.
  • Om potatisen är grön rakt igenom eller har stora skador, släng den.
  • Skala alltid potatis som ges till barn under ett år, även färskpotatis. Färskpotatis innehåller relativt höga halter glykoalkaloider, och högst halter finns i skalet.
  • Förvara potatisen mörkt så håller du nere halten glykoalkaloider.
  • Att skala potatisen minskar mängderna eftersom det mesta av glykoalkaloiderna sitter i eller närmast under skalet.
  • Ett bra råd om du odlar potatis är att se till att den är ordentligt kupad. Att kupa potatisen innebär att lägga upp jord runt plantan så att knölarna skyddas från solljus.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!