Orsaken till olyckan på Gröna Lund är fortfarande inte klarlagd.
Orsaken till olyckan på Gröna Lund är fortfarande inte klarlagd. - Foto: Claudio Bresciani/Marko Säävälä/TT

Det kan ha orsakat olyckan på Gröna Lund – expertens teori: "Något som borde märkts"

Vad orsakade den tragiska olyckan i Jetline på Gröna Lund, och hade fallet där en kvinna i 35-årsåldern miste livet kunnat undvikas med andra byglar på bergochdalbanan? Nyheter24 ställde frågan till fysikprofessorn Ann-Marie Pendrill – här är hennes teorier.


Det var på söndagen som en vagn på Gröna lunds bergochdalbana Jetline spårade ut. Till följd skulle en kvinna i 35-årsåldern avlida och ytterligare nio personer skadas.

Gröna Lund publicerade under söndagen ett inlägg på sin hemsida där söndagen beskrivs som "en sorgens dag".

– I dag hände det som inte får hända. En olycka i berg- och dalbanan Jetline ledde till att en person avled och flera skadades. Det är en sorgens dag på Gröna Lund och våra tankar går till de som drabbats och deras anhöriga, skriver Gröna Lund via ett pressmeddelande på sin hemsida.

Här kan du läsa mer om olyckan i Jetline på Gröna Lund.

Orsak ännu oklar

Enligt Ann-Marie Pendrill, professor vid nationellt Nationellt Resurscentrum för Fysik, hade passagerarna sannolikt inte fallit ut ur bergochdalbanan om den haft andra byglar:

– Om de hade haft byglar som gick över axlarna hade de förmodligen inte trillat ut, men det är egentligen inte det som är problemet. Problemet är att hjulen lossnade. Byglar över axlarna är ingenting man kräver. Jetline är en familjebana som inte är speciellt utmanande, säger hon till Nyheter24.

Vad som ligger bakom olyckan är ännu oklart och kommer att utredas av Statens haverikommision under de närmsta dagarna. Enligt Pendrill kan den ha orsakats av metallutmattning.

– Orsaken till olyckan skulle kunna vara metallutmattning, som är ett resultat av att vagnen under lång tid har utsatts för för mycket skakningar. Men det är bara en gissning, och egentligen något som borde märkts under de regelbundna kontrollerna av tågen, säger Pendrill.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!