Att sova med öppet fönster kan stå en dyrt.
Att sova med öppet fönster kan stå en dyrt. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Sover du med öppet fönster? Det kan stå dig dyrt

När sommarvärmen slår till väljer många att öppna fönster och dörrar för att kyla ner sina hem – inte minst nattetid. Men om inbrottstjuven då är framme kan det leda till avdrag i ersättningen hos ditt försäkringsbolag.


Årets varmaste månader är här och utomhustemperaturer närmare 30-gradersstrecket gör att många hem blir allt annat än behagliga att vistas i. 

För att göra tillvaron mer uthärdlig och för att kunna sova under varma sommarnätter är det många som öppnar både fönster och dörrar i hopp om lite svalkande vindar. Men med detta följer också att det blir än lättare för inbrottstjuvar att slå till.

Så undviker du inbrott när du är bortrest i sommar: "En enkel regel"

Kan ge aktsamhetsavdrag

Och om tjuven är framme kan det faktiskt spela roll huruvida du lämnat dörrar och fönster öppna när du kontaktar ditt försäkringsbolag för att få ersättning.

– Man kan få ett så kallat aktsamhetsavdrag på 25 procent eller mer om man anses ha varit mycket försumlig, säger Andrea Szanto, jurist och expert på boendeförsäkringar vid Konsumenternas Försäkringsbyrå, till Nyheter24.

Vad är det då som gäller kring öppna dörrar och fönster i dessa sammanhang? Enligt Szanto kan det förekomma viss variation mellan försäkringsbolagen.

– Men generellt är det liknande regler, säger hon och fortsätter:

– Ytterdörren måste vara låst. Balkongdörrar, altandörrar och liknande måste stängda eller reglade. 

Sova med öppet fönster på natten?

Den som gärna sover med öppet fönster gör rätt i att kolla upp vad som gäller med det försäkringsbolag som man har sin hemförsäkring hos. 

– Nattetid är det i regel bara rum där någon person befinner sig som får stå öppna utan att vara inbrottssäkrade, säger Andrea Szanto.

Hos flera försäkringsbolag kan du, med andra ord, få ett aktsamhetsavdrag om du har ett fönster öppet i ett annat rum än det du sover i. Men även här gäller det att kolla upp vilka regler som gäller hos just ditt försäkringsbolag.

Knepet: Så slipper du insekter när du sover med öppet fönster

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!