Salwan Momika, 37, genomförde koranbränningen i Stockholm
Salwan Momika, 37, genomförde aktionen. - Foto: Stefan Jerrevång/TT

Här tänder mannen eld på koranen utanför moskén – misstänks för hets mot folkgrupp

Under onsdagen anordnades en ny koranbränning i Stockholm vid en moské på Södermalm. Det är den 37-årige Salwan Momika som genomförde aktionen. Anordnaren utreds även för hets mot folkgrupp.


Polisen beviljade en ansökan om koranbränning utanför Stockholms moské på Södermalm, som ägde rum under onsdagseftermiddagen. Tidigare har polisen nekat liknande ansökningar, detta med hänvisning till hot om terrorattentat. Det är den 37-årige Salwan Momika som genomförde aktionen. 

Salwan Momika brände koranen utanför moské i Stockholm

Arrangören skrev i sin ansökan: ”Jag vill uttrycka min åsikt och säga om koranens bok och jag ska riva upp koranen och bränna den”. 

Efter koranbränningen i Stockholm – polisen utreder hets mot folkgrupp

Polisen utreder nu arrangören för hets mot folkgrupp. Detta eftersom demonstrationen hölls utanför en moské. Salwan Momika kommer från Irak och vill rikta kritik mot islam genom bränningen. 

– Vi kommer att bränna Koranen. Vi kommer att säga: vakna Sverige. Det här är demokrati. Den är i fara om de säger att vi inte får göra så här, sa Salwan Momika till TT innan aktionen. 

Nyheter24 var på plats vid Stockholms moské. Under aktionen lade Salwan Momika vad som såg ut som bacon på koranen, rev ut sidor och torkade sina skor med den. Han tände även eld på koranen och brände några sidor ur den.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!