Det finns visa hundraser som riskerar att drabbas värre av en flygresa
Det finns visa hundraser som riskerar att drabbas värre av en flygresa - Foto: Julio Cortez/Kankanit Wiriyasajja/TT

Här är hundraserna du inte ska ta med på flyget: "Risk för komplikationer"

Planerar du att ta med dig hunden på flyget? Då finns det flera viktiga aspekter att tänka på.


Många hundägare vill ta med sin vovve på familjens resor. Då hamnar man i valet och kvalet mellan att ta med hunden på flyget, eller lägga om rutten och använda ett annat transportmedel istället. Lutar du åt det förstnämnda finns det flera viktiga saker att tänka på inför avresan.

Är det lämpligt att ta med hunden på flyget? Här är veterinärens svar

Något av det absolut viktigaste är att bedöma om hunden klarar av den påfrestning som en flygresa innebär, menar Ann-Charlotte Möller, veterinär på Agria.

– Hur är min hund, är den trygg eller har den lätt att bli stressad? Ska jag vara borta länge, kan jag ta bilen? Jag skulle fundera över såna saker, och om jag har en hund som tycker det är okej, och inte blir stressad i nya miljöer, säger hon till Nyheter24.

Och det är ju inte bara flygresor som kan stressa hunden. För vissa individer kan en flygresa vara bättre och mindre stressande än en längre bilresa eller flera veckor utan sin matte/husse – allt beror på djurets personlighet. 

Det är därför svårt, om inte omöjligt, att ge något allmänt råd om huruvida det är en bra eller dålig idé att ta med hunden på flyget, enligt Möller:

– Jag skulle säga att det är väldigt individuellt om det är lämpligt att ta med sig hunden på en flygresa. Kanske tycker hunden att det är helt okej att vara hos en hundvakt där den är van att vara. Kanske ligger det oftare hos djurägaren att man vill ha hunden hos sig.

Vilka hundar ska man inte ta med på flyget?

Om man planerar att resa med sin vovve finns det ännu en aspekt att tänka på – nämligen vad det är för typ av hund. Det finns nämligen vissa raser som kan påverkas sämre av en flygresa än andra.

– Framförallt är det en individuell bedömning vilken hund som tolererar en flygresa bra, men trubbnosiga raser kan ha sämre förutsättningar att klara till exempel stress och värme – mot bakgrund av trånga luftvägar. Att flyga, vistas på en flygplats i en miljö som hunden inte är van vid, starta och landa – det är ju sånt som även människor som inte flyger så ofta kan tycka är obehagligt.

Detsamma gäller för hundar, menar Möller. Är det så att den snabbt blir uppstressad kan det flygningen, ihop med de trånga luftvägarna, bli en riskfaktor.

– Det finns flygbolag, som jag förstått, som inte tar med trubbnosar på flyget för att man ser att det kan öka risken för komplikationer, säger hon till Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!