Transportarbetareförbundet har lämnat in ett varsel.
Transportarbetareförbundet har lämnat in ett varsel. - Foto: Ali Lorestani/TT och Christine Olsson/TT

Så ska du tänka innan din resa – om strejken bryter ut: "Längre väntetider"

Det har varslats om både en blockad och en strejk på flera av Sveriges flygplatser i nästa vecka – något som kan påverka många resenärer.
– Det kan stundtals bli längre väntetider, säger Peter Wärring, pressansvarig hos Swedavia, till Nyheter24.


I mitten av juni lämnade Transportarbetareförbundet in ett varsel till motparten Almega Säkerhetsföretagen. Varslet innebär att det, den 3 juli, dels kan införas en blockad, dels kan bryta ut strejk på Arlanda, Landvetter och Bromma flygplats.

Strejken kommer, om parterna inte når en överenskommelse, att pågå under särskilt utsatta datum och tider. Här kan du läsa vilka datum och tider som strejken kan pågå på Arlanda, Landvetter och Bromma flygplats.

Swedavia: Kan bli längre väntetider på flygplatserna

Hur kommer då varslet att påverka trafiken från flygplatserna, vilka drivs av Swedavia, och hur ska resenärer egentligen tänka inför avresan? 

– En blockad ligger för fyra flygplatser – Arlanda, Landvetter, Bromma och Malmö – från den 3 juli och den fortlöper tills vidare och gäller även de dagar det inte är utpekade strejkåtgärder. Det innebär bland annat att säkerhets- och bevakningsföretagen inte kan ta in övertid vilket gör att det stundtals kan bli längre väntetider, uppger Peter Wärring, pressansvarig på Swedavia, för Nyheter24.

Ska man åka till flygplatsen tidigare vid strejk?

På frågan om resenärer bör vara ute i extra god tid inför en flygresa svarar Peter Wärring:

– I grunden inte. Vi uppmanar resenärer att komma till Arlanda enligt vår gällande tidsrekommendation, vilket är 2,5-2 timmar före avgång för resor inom Europa och 3,5-3 timmar före avgång för resor utanför Europa. Kommer man tidigare än så riskerar man dessvärre att bidra till ökade kö- och väntetider.

Wärring fortsätter: 

– För Landvetters del uppmanar vi resenärer att inte komma tidigare än två timmar innan avgång. För att ytterligare skapa trygghet och undvika trängsel finns det möjlighet att införa en tidsbegränsning för tillträde till terminalen då resenärer som ska flyga i närtid prioriteras, både på Arlanda och Landvetter.

Här är charterresorna som drabbas – om det blir strejk på Arlanda, Landvetter och Bromma flygplats 2023

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!