Att lämna bilfönstret öppet i sommarvärmen kan bli en dyr historia.
Att lämna bilfönstret öppet i sommarvärmen kan bli en dyr historia. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Stella Pictures

Lämnar du fönstret lite öppet på din parkerade bil? Det kan bli dyrt

Har du parkerat bilen och lämnat en bilruta lite öppen, av glömska eller för att slippa återvända till en värmefylld bil? Det kan bli en dyr historia.


Sommaren är äntligen här och med det följer också att temperaturen stiger – något som gör att många i större utsträckning öppnar fönster i både hem och bilar för att förhoppningsvis få in lite svalkande vindar.

Men att ha öppna fönster är inte riskfritt och ger nya möjligheter för inbrottstjuvarHär kan du läsa om hur din försäkring påverkas vid inbrott när du har öppet fönster.

Ersättning vid stöld ur bil

Inbrott kan förstås även ske i bilen och vanligtvis ersätts egendom som blir stulen ur bilen via hemförsäkringens stöldskydd för föremål utanför hemmet.

– Vilken egendom som ersätts och till vilket belopp varierar dock i hög grad mellan försäkringsbolagen. För att få ersättning för stöldbegärlig egendom, som Ipads med mera, krävs det även oftast att man har en allrisk i hemförsäkringen, säger Sofia Ulriksson, jurist vid Konsumenternas försäkringsbyrå, till Nyheter24 och fortsätter:

– Så reser du mycket med bilen och har med dig personlig egendom bör du se över vad som faktiskt ingår i din hemförsäkring. 

Här kan du hitta en lista på vad försäkringsbolagen ersätter vid stöld ur bil.

Vad händer om man haft fönstret öppet?

Men vad händer då med försäkringen om man lämnar en bilruta lite öppen när man parkerat och inbrottstjuvarna slår till? Sofia Ulriksson svarar:

– Generellt gäller en skyldighet för en försäkringstagare att agera aktsamt och förebygga skada. Ett krav är normalt att bilen har varit låst vid stöldtillfället. Man tar alltid en risk om man lämnar fönstret i bilen öppet.

– Bryter man mot aktsamhetskraven och underlättar för tjuven, till exempel genom att ha fönstret öppet, så kan försäkringsbolaget vid en helhetsbedömning sätta ner ersättningen helt eller delvis. Vi rekommenderar därför att fönsterna ska vara stängda. Behöver fönster vara öppna för att man har husdjur i bilen bör man ta med sig egendomen eller låta husdjuret vara ute. Riskera aldrig ditt djurs hälsa.

Bilen kan förvandlas till en dödsfälla för din hund – så snabbt stiger värmen

Risken om bilen blir stulen

I värsta fall kan den som gör inbrott i bilen stjäla själva fordonet och även här gäller det att man följt aktsamhetskravet för att få normal ersättning.

– Följer man inte aktsamhetskraven i bilens hel- eller halvförsäkring så kan ersättningen sättas ner helt eller delvis vid stöld eller tillgrepp av själva fordonet. I säkerhetsföreskrifterna framgår det oftast att bilen ska vara låst för att ersättning ska utgå. Har man ett fönster öppet finns det därför risk för att man anser att bilen inte har varit låst ordentligt och därmed inte uppnår kraven för full ersättning, säger Sofia Ulriksson till Nyheter24.

Bil
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!