Fyra passagerare skadades allvarligt när en dubbeldäckare körde av E22 i Skåne den 3 februari. Nu åtalas busschauffören. Arkivbild.
Fyra passagerare skadades allvarligt när en dubbeldäckare körde av E22 i Skåne den 3 februari. Nu åtalas busschauffören. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

22 personer skadades i bussolycka – chauffören som tros ha somnat åtalas

22 passagerare skadades i bussolyckan i februari. Nu åtalas busschauffören.


Det var tidig morgon och fortfarande mörkt, det snöade och blåste och vägbanan var moddig när dubbeldäckaren körde av E22 i höjd med Hörby i Skåne och välte, skriver Skånska Dagbladet.

Fyra av passagerarna skadades allvarligt och en av dem, en man, drabbades av livshotande skador men överlevde.

Polis och åklagare har tittat på inspelningen från bussens övervakningskamera och enligt deras bedömning nickade busschauffören till vid flera tillfällen. Han körde som mest i 88 kilometer i timmen, vilket var under hastighetsgränsen men ändå för fort i förhållande till väglaget, enligt åtalet.

Busschauffören hävdar att han inte somnat utan bara sträckte på sig eftersom han har problem med nacken. Enligt hans advokat kan det finnas alternativa förklaringar till olyckan, till exempel kan en stark vindby ha överrumplat chauffören när han kliade sig i ansiktet.

Men åklagaren godtar inte de förklaringarna och den 54-årige busschauffören åtalas för både vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!