Trots att vissa livsmedel sjunker i pris finns det några produkter som istället driver på den generella ökningen.
Trots att vissa livsmedel sjunker i pris finns det några produkter som istället driver på den generella ökningen. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Fredrik Sandberg /TT

Här är livsmedlet som ligger bakom prisökningarna i matbutiken

Matpriserna fortsätter att stiga. Trots att vissa livsmedel faktiskt bir billigare finns det några varor som driver på den generella prisökningen, enligt FN:s mat- och lantbruksorganisation FAO.


Under juli månad steg de globala matpriserna, enligt FN organisationen FAO, som ansvarar för mat- och lantbruk. Trots att det fanns livsmedel vars priser sjönk, så vägde inte det upp för prisökningarna, framför allt på en viss typ av livsmedel, skriver sajten Dagligvarunytt.

Livsmedlet som driver prisökningen

Priset på råvaror som till exempel socker, spannmål, mejeri och kött sjönk enligt de senaste uppgifterna. Men enligt FAO påverkas prisökningen under juli månad av flera faktorer, bland annat Rysslands beslut att inte förlänga avtalet på spannmål med Ukraina. 

Orsaken till den stigande matpriserna är främst en kraftig prisuppgång på växtbaserade oljor, som rapsolja, olivolja och solrosolja, det skriver Dagligvarunytt. 

Så nästa gång du ser extrapris på just dessa varor, så kanske det är läge att slå till.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!