Nästan tre gånger fler BMW-körare åker på en fortkörningsbot än genomsnittet.
Nästan tre gånger fler BMW-körare åker på en fortkörningsbot än genomsnittet. - Foto: Ng Han Guan/TT och Wilfredo Lee​​/TT

Här är bilmärkena med flest fartsyndare: "Är överrepresenterade"

Tycker du att vissa bilförare gasar på lite för ofta? En studie visar att bilförare av vissa märken tenderar att överskrida hastighetsgränsen oftare än andra. Nyheter24 listar de värsta fartsyndarna.


För en del bilförare kan det vara svårare att hålla sig under hastighetsgränsen. Enligt en undersökning som har utförts av Kantar Sifo och Kvdbil kunde man se att ett visst bilmärke toppade listan bland de värsta fartsyndarna.

Över 1 000 bilförare deltog i studien. Bland de som hade åkt på en fortkörningsbot hamnade BMW-förarna högst upp på listan. De stod för 16 procent av de som hade fått minst en bot för fortkörning, vilket är nästan tre gånger mer än genomsnittet på sex procent.

Audi och Peugeot hamnade på en delad andraplats, där tolv procent hade åkt på minst en bot under de senaste tre åren.

Först på tionde plats hamnar de som kör Mercedes. Men dessa förare toppar istället listan på de som fått flest fortkörningsböter under samma tidsperiod.

Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil, säger att det är svårt att veta vad som är hönan och vad som är ägget när det kommer till fortkörning och olika bilmärken.

– Är det så att dyrare märken med bättre prestanda och köregenskaper inbjuder till offensivare körning, eller söker sig personer med sådan körstil till just dessa bilar? Det kan nog vara lite av båda, tror jag.

Så många av bilförarna har åkt på minst en fortkörningsbot

1. BMW – 16 procent

2. Audi – 12 procent

2. Peugeot – 12 procent

4. Hyundai – 10 procent

5. Volkswagen – 9 procent

5. Volvo – 9 procent

5. Nissan – 9 procent

8. Kia – 8 procent

8. Renault – 8 procent

10. Mercedes – 5 procent

– Om det känns som att förare till vissa bilmärken oftare än andra ligger med foten på gasen, beror det på att det är så. Undersökningen visar att särskilt tyska premiumbilar är överrepresenterade när det gäller fortkörningsböter, säger Daniel Odsberg.

Bil
/
/
BMW
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!