Per-Anders Blommefors, besiktningsansvarig hos Bilprovningen, berättar om några uppseendeväckande fynd han gjort under sitt arbete.
Per-Anders Blommefors, besiktningsansvarig hos Bilprovningen, berättar om några uppseendeväckande fynd han gjort under sitt arbete. - Foto: Claudio Bresciani/TT och Stella Pictures

Besiktningsmannen avslöjar – här är det konstigaste han sett i en bil: "Med ölburkar"

Den som jobbar med att besikta bilar kan bjudas på både en och två överraskningar, i synnerhet om man som Per-Anders Blommefors, besiktningsansvarig på Bilprovningen, har över 35 års erfarenhet i branschen.
– Det går att lista hur mycket tokigheter som helst som man sett genom åren, säger han till Nyheter24.


Varje enskild personbil skulle, fram till våren 2018, besiktas en viss tid på året, vilket baserades på den sista siffran i fordonets registreringsnummer.  Men nu är det nya regler som gäller. 

Den första besiktningen för en personbil eller lastbil som väger upp till 3 500 kilo ska ske senast 36 månader efter det att det tagits i bruk. Den andra besiktningen måste ske senast den 24:e månaden efter den första besiktningen. Efter detta ska fordonet besiktas senast 14 månader efter den tidigare besiktningen.

Om man inte besiktar fordonet i tid får man, enligt Transportstyrelsen, per automatik körförbud. 

"Varit mycket roliga kundmöten"

En som genomfört otaliga besiktningar är Per-Anders Blommefors som är besiktningsansvarig på Bilprovningen och som jobbar i branschen i över 35 år.

– Det har varit mycket roliga kundmöten. Jag brukar säga att bilarna är desamma: det är fyra hjul, bromsar och en motor i princip. Men alla härliga kunder göra jobbet fantastiskt kul, säger han till Nyheter24.

Parkeringsvakten: Här är vanliga misstaget – som leder till en bot

Märkligaste upptäckten under en besiktning

Under karriären har Per-Anders Blommefors gjort några minst sagt anmärkningsvärda upptäckter i samband med besiktningar.

– Man har sett en hel del under de här åren. Det har varit rostskador som är reparerade med ölburkar eller som lagats med cement till exempel, säger han med ett skratt och fortsätter: 

– Det har hänt ett par gånger genom åren att man, när man besiktar bilar och är under dem, känner att någon stirrar på en. Sedan tittar man upp i hjulupphängningen och då sitter det en katt där. 

Bil
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!