Svindyr fisk.
Svindyr fisk. - Foto: Foto: Hasse Holmberg TT och Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Surströmming säljs för tusentals kronor online: "Råder brist"

På surströmmingens premiärdag står hyllorna tomma på olika matbutiker runtom i landet – och det utnyttjas av annonsörer på blandat Blocket och Tradera.
– Folk drar nytta av att det råder brist på surströmming, säger Ebba Rosencrantz, pressansvarig på Blocket.


Surströmmingsburkar går vanligtvis för någonstans mellan 100 och 200 kronor. Men det är vad som gäller om dem köps nya från närmaste matbutik. Samtidigt som premiärdagen för surströmming råder brist i flera butiker runtom i landet på just surströmming.

Detta har flera surströmmingsägare utnyttjat. I äran av surströmmingens dag finns det annonser ute på Tradera och Blocket där surströmmingen kostar betydligt mer. 

Fler annonser och högre priser

På Tradera går det att hitta två burkar för strax över 500 kronor men det är ingenting mot priserna för surströmming på Blocket. Där går det att finna surströmmingsburkar för upp till 3 000 kronor. Annonsören för de dyraste burkarna skriver att det bara finns fem burkar kvar. Fisken i fråga blev inlagd år 2019, något som verkar ha värde på marknaden – och för smaken.

– Medianpriset har stigit med 127 procent i år i jämförelse med samma period förra året, säger Ebba Rosencrantz som är pressansvarig på Blocket till Nyheter24.

Även antalet annonser är betydligt flera än förra sommaren. Ändå rör det sig bara om 32 annonser i år, påpekar Rosencrantz.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!