Nu drar insparken igång
Nu drar insparken igång - Foto: Håkon Larsen Mosvold/Fredrik Sandberg/TT

Snart dags för inspark? Här är reglerna som gäller

Nu drar insparksperioden igång på gymnasium och universitet. Insparken ska vara en rolig period fylld med aktiviteter som får nya studenter att lära känna varandra. Men det är inte ovanligt att insparken går över styr. Här är vad som gäller på insparken.


Detta är inte okej på insparken

På insparken förs traditioner vidare från äldre eleverna till de nya men de är inte alltid så snälla. UMO listar på sin hemsida vad som inte är okej på nollningen: 

  • Att tvingas dricka alkohol. 

  • Utsättas för våld eller kränkning.

  • Att tvingas ta av sig kläder eller göra något sexuellt.

Marcus Johansson, ansvarig för Chalmers tekniska högskolas mottagnings kommitté, berättar att det största ansvaret för mottagningen ligger på kåren men skolan är också ansvarig. Att till exempel bli hotad eller utsatt för våld är brottsligt och då kan du göra en polisanmälan. Det är bra att göra en polisanmälan så snabbt som möjligt. 

Nollefriden ska göra insparken tryggare 

Flera studentkårer har nollefrid. Nollefriden är en regel som innebär att faddrar och andra som är engagerade i insparken inte får ha sexuellt umgänge med de nya studenterna. Den som bryter mot nollefriden blir avstängd från insparken. 

På Chalmers har de valt att använda ordet mottagning istället för inspark. Marcus Johansson berättar att de arbetar med att förbättra tryggheten på mottagningen varje år. 

– Våra faddrar får utbildning i ledarskap och vi jobbar med case. Till exempel vad man gör om någon blir för full, säger han.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!