Goliatmusseronen, även kallad Matsutaken, är världens dyraste svamp.
Goliatmusseronen, även kallad Matsutaken, är världens dyraste svamp. - Foto: Christine Olsson/TT & Fredrik Sandberg

Världens dyraste svamp hittad i Sverige – här är den skyhöga prislappen

Världens dyraste svamp har hittats av en svampkonsulent i svenska skogar. Den enorma dyrgripen är inte bara extremt värdefull, den är också oätlig.


Av en slump hittades världens dyraste svamp, Goliatmusseronen, av en svampkonsulent i skogen i Uddevalla, rapporterar TV4 Nyheterna.

Så mycket är Goliatmusseronen värd

Svampen, som är Japans nationalsvamp, är inte bara väldigt sällsynt utan också extremt dyr. Hittar du en Goliatmusseron, eller Matsutaken som den också kallas, kan du skatta dig riktigt lycklig. Anledningen är att ett fint exemplar av den sällsynta skogsvarelsen kan inbringa hissnande 10 000 kronor per kilo. Har du ett perfekt exemplar kan du tjäna ännu mer vid en försäljning.

– Känslan är svår att beskriva, men det är som att få ett hjärtstillestånd när man hittar en art som normalt inte skulle växa där den växte, berättar upptäckaren till TV4 Nyheterna.

Ska du ut och plocka svamp? Här är 3 sorter du ska akta dig för: "Dödligt giftiga"

Fick slänga dyrgripen

Hon berättar att upptäckten är så pass sällsynt att man endast gjort mellan fem till tio fynd under de senaste åren. 

Dessvärre blev det inget klirr i kassan den här gången då svampen var tvungen att slängas efter att man upptäckt att den inte var ätbar.

– Jag hade den i kylskåpet i helgen och sedan skulle jag torka den i söndags, men den var tyvärr inte i ett skick som dög för att torka så jag fick kasta den. Den var angripen av larver. Annars skulle jag ha gjort en soppa av den på ett recept som en kollega skapat.

Så om du ska bege dig ut i skog och mark för att plocka svamp bör du ha ögonen öppna, du kanske hittar en goliatmusseron.

Därför är kantareller så otroligt nyttiga – 5 anledningar

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!