Det finns flera svampar du bör undvika.
Det finns flera svampar du bör undvika. - Foto: Gorm Kallestad/TT & Petra Lindell/TT

Ska du ut och plocka svamp? Här är 3 sorter du ska akta dig för: "Dödligt giftiga"

Under svampsäsongen är det många svenskar som beger sig ut i naturen i jakt på nya favoritställen. Enligt mykologen Michael Krikorev bör vi dock vara väldigt försiktiga eftersom flera giftiga och rent av dödliga svampar lätt kan lura ögat.


I svampplockartider är det många svenskar som beger sig ut i skog och mark i jakt på nya, hemliga svampställen.

Mykologen Michael Krikorev berättade i TV4:s Nyhetsmorgon att det finns tre dödliga svampar du måste känna till om du ska plocka, då de är lättare än man kan tro att förväxla med andra ätbara svampar.

Han menar att kantareller inte är det enda du bör hålla utkik efter, du bör även vara på din vakt kring de som du absolut inte vill ha i korgen, så som trumpetsvampar, blodriskor och kremlor.

Plockar du svamp med rör på undersidan, som till exempel Karljohan-svamp, då kan du vara på den säkra sidan då det inte finns några farliga svampar i den gruppen.

– Sen kommer vi till en annan svampgrupp, vi har en stor grupp som kallas skivlingar. Tittar man på undersidan har den skivor, och då är man genast inne på en farlig grupp, men också den gruppen där det finns mest matsvampar. Alla farliga giftsvampar har skivor, säger han.

Svampsugen? Testa dessa 7 urgoda recept på kantareller

Här är tre sorter du MÅSTE akta dig för

Enligt Krikorev finns det tre förväxlingar som du absolut inte vill göra men som är lättare hänt än man kan tro. Vit flugsvamp kan lätt misstas för snöbollschampinjon. Flugsvampen som är dödligt giftig, kan lätt misstas för att vara en grönkremla.

– Den innehåller amatoxiner som kan orsaka leverskador permanent och dödsfall. Grönkremlan är väldigt lik i hattfärgen.

Den tredje sorten är gifthätting som lätt kan förväxlas med föränderlig toftskivling.

– Ska man plocka svamp, lär er de här tre giftsvamparna. Då har man kommit långt. Vi har 5 000 svampar i skogen och bara 100 är matsvampar. Vi har ungefär 5-6 dödligt giftiga.

Därför ska du INTE lägga dina kantareller i en plastpåse – enligt experten

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!