Föräldrarna till ett sjukt barn vill inte fatta beslut om barnet ska få blodtransfusioner på grund av religiösa skäl. Arkivbild.
Föräldrarna till ett sjukt barn vill inte fatta beslut om barnet ska få blodtransfusioner på grund av religiösa skäl. Arkivbild. - Foto: Marcus Ericsson/TT

Rättstvist om flickas blodtransfusioner – föräldrar vill att barnet omhändertags vid varje transfusion

En liten sjuk flicka i Stockholmsregionen som behöver blodtransfusioner har omhändertagits. Barnets föräldrar har sagt att de inte kan fatta ett sådant beslut av religiösa skäl, skriver Dagens Juridik.


Flickan, som i dag är två år, vårdas på sjukhus med en tumörsjukdom. Behandlingen kräver blodtransfusioner, vilket hennes föräldrar måste ge sitt samtycke till.

Föräldrarna har uppgivit att de inte vill förhindra eller försvåra en sådan behandling, men har också förklarat att de inte själva kan ta ett sådant beslut på grund av deras religiösa övertygelse.

Därför omhändertogs barnet med stöd av LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga).

Flickans föräldrar ville upphäva det beslutet. I stället ville de att ett beslut om att omedelbart omhänderta barnet skulle fattas varje gång det behövdes en blodtransfusion så att de inte behöver lämna sitt samtycke.

Men förvaltningsrätten gick på socialnämndens linje. Om ett beslut om omedelbart omhändertagande ska tas varje gång flickan behöver blodtransfusioner innebär det en risk för att nödvändig behandling kan fördröjas, ansåg rätten.

Även kammarrätten delar den bedömningen och föräldrarnas överklagande avslogs.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!