"Torpeder tvingade mig att råna banken"

Före detta bankrånare slog till igen. Men åkte dit även denna gången.


En 38-årig man från Karlskrona har dömts till fem års fängelse för rånet mot Handelsbanken i Torsås i januari i år och för rånet mot en bank i Kisa för två år sedan. Mannen är välkänd hos av polisen och dömdes även på 90-talet för dubbla bankrån i Eringsboda.

Men trots att polisen hittat hans gömma och säkrat DNA-bevis mot mannen fortsätter mannen hävda sin oskuld.

– Jag är inte stolt över mitt förflutna som bankrånare, och till de här båda rånen är jag definitivt oskyldig, sa 38-åringen vid rättegången skriver Sydöstran.

"Torpeder tvingade mig"

Under stora delar av polisförhören 38-åringen och teg, men plötsligt berättade mannen att det var två torpeder som tvingade honom att delta i rånet mot banken i Torsås. En stor spelskuld skulle drivas in och hans enda chans var att hjälpa torpederna att råna banken. Enligt 38-åringen tvingade de honom att skaffa fram en stulen bil, en cykel och ett par huvor, men själv deltog han inte vid rånet - han var sjukanmäld.

Men den förklaringen övertygade inte Kalmars tingsrätt. Enligt ett vittne lämnade mannen den stulna bil som användes vid rånet och cyklade till en annan bil i närheten som var registrerad på 38-åringen, skriver Sydöstran.

DNA-bevis blev slutet

Några dagar senare hittades hans gömma i skogen utanför Gullaboås. Där fann man pengarna från rånet, runt 300 000 kronor, en automatkarbin, en revolver, pepparsprej, en skyddsväst och de kläder mannen haft på sig när han rånade banken. I en huva som låg i gömman säkrade man DNA-bevis som slutligen fällde 38-åringen.

38-åringen kunde på samma sätt knytas till rånet mot banken i Kisa. Även då hittade polisen en luva som innehöll mannens DNA.

Skadestånd på halv miljon

38-åringen hålls i häkte tills domen vinner laga kraft, skriver Sydöstran. Mannen ska dessutom betala ett skadestånd på en halv miljon kronor.

Ytterligare en person dömdes till ett års fängelse för Kisarånet. Även den mannen är tidigare dömd för bankrån under 90-talet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!