Var tredje matportion slängs på äldreboenden

En tredjedel av den mat som läggs upp på tallriken på många av landets äldreboenden kastas. Förutom en onödig belastning på klimatet väcker det frågor om hur mycket mat de boende får i sig.


Fakta: Om undersökningen

• 60 av landets 290 kommuner har rapporterat in matsvinnsdata från luncher i kommunala äldreboenden, från mätningar som gjordes 2022.

• Det är tredje gången kartläggningen genomförts, de tidigare gäller data från 2019 och 2020. Matsvinnet ser inte ut att ha minskat sedan 2020, men det är svårt att avgöra säkert då resultatet bland annat kan påverkas av vilka kommuner som rapporterat in uppgifter om matsvinn.

Källa: Livsmedelsverket

Omkring en tredjedel av maten som läggs upp på tallriken på äldreboenden slängs. Trevlig miljö vid måltiden, mat som de äldre fått vara med och föreslå kan leda till matt aptiten ökar, mindre slängs och de äldres hälsa blir bättre, enligt Livsmedelsverket. Arkivbild.

Det är Livsmedelsverket som frågat kommunerna om matsvinnet på äldreboenden. Bland de som svarat, 60 av landets 290 kommuner, ser det inte något vidare ut.

— Det är allvarligt att det är så lite av det som läggs på tallriken som äts. På äldreboenden är många sköra och undernäring är vanligt. Den mat som lagas behöver ätas upp, säger Emelie Eriksson på Livsmedelsverket.

I snitt slängs 108 gram per portion vid luncherna vilket motsvarar en tredjedel av måltiden. Livsmedelsverket har också bett kommunerna rapportera in hur mycket som slängs i köket när maten tillagas. Men generellt är det tallriks- och serveringssvinnet som är stort.

Låt de äldre vara med

Äldreboenden är sämre än andra kommunala verksamheter som skolor och förskolor på att förebygga matsvinn enligt undersökningen. För att få äldre på boenden att äta mer av det som läggs upp behövs engagemang från flera håll enligt Emilie Eriksson.

Det är bland annat viktigt att involvera matgästen i hur menyn ser ut. Att erbjuda de äldre mat som de gillar och känner igen har visat sig vara bra liksom en bra måltidsmiljö.

— Flexibilitet är också en nyckel. Kan man anpassa måltiden efter individen – till exempel att få äta senare om man inte är hungrig vid lunch och välja om man vill äta ensam eller i sällskap med andra, säger Emelie Eriksson.

Om de äldre har fått vara delaktiga i beslut som rör måltiden och måltidsmiljön kan det leda till att de äter mer.

Fler kommuner rapporterar

— Det finns många saker som gör att vissa äldre tappar aptiten. Det kan vara sjukdomar eller läkemedel som påverkar. Det är viktigt att försöka stimulera till att äta för att minska risken för undernäring, säger Emelie Eriksson.

Även om det bara var 60 av 290 kommuner som svarade på enkäten var det fler än vid den senaste undersökningen.

— Det ser vi som positivt och ett tecken på att fler arbetar med frågan. Vi tror att ett breddat fokus på matsvinnsarbetet kan att fler omsorgsverksamheter ser vinster med det, säger Eriksson.

TT
Senaste nytt

Folkkongressen: Kina satsar mer på försvaret

Kortare arbetsvecka testas i Köpenhamn

Nu får kommunanställda i Köpenhamn möjlighet att prova att jobba fyradagarsvecka på 14 utvalda arbetsplatser.

Pourmokhtari vägrar sitta i regering med SD

1 timme sedan
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) utesluter att sitta i en regering med Sverigedemokraterna efter nästa val. Då är inte jag en del av den.

Oscar Properties vd avgår

1 timme sedan
Oscar Proporties vd Carl Janglin avgår med omedelbar verkan, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Tyskland: It-slarv möjliggjorde rysk avlyssning

1 timme sedan
Rysslands avlyssning av ett hemligt samtal mellan höga befälhavare i tyska luftvapnet berodde på slarv från en av deltagarna, säger Tysklands försvarsminister Boris Pistorius.

It-attack mot avfallsbolag i Blekinge

1 timme sedan
Västblekinge Miljö AB – det kommunala bolaget för avfallshantering i Karlshamn, Sölvesborg och Olofström – har drabbats av en it-attack, uppger SVT Nyheter. De anställda kan inte använda sin e-post och kommer heller inte åt fakturahanteringen eller kundadministrationen.