Stockholms hemligaste orden öppnar dörrarna

Hemliga ritualer, politikförbud och ett av Sveriges största nätverk företagsledare.


De träffas för att snacka om allt - förutom politik. Orden är ett av Sveriges mest imponerande nätverk med allt från företagsledare till präster. Väntetiden är minst tio år samtidigt måste man rekommenderas av två "faddrar", vara minst 23 år gammal och högst 50 för att få vara med i en av Stockholms hemligaste och äldsta ordnar - Timmermansorden.

Men när man väl är inne förblir man där tills döden avslutar medlemskapet.

– Det är ovanligt att de som inte föreslås inte blir invalda, det har bara hänt två gånger sedan jag blev ämbetsman 1974. Eftersom vi har en så lång kö är faddrarna noga med vilka de föreslår, säger Gunnar Telerud, en av ordens sju högsta ämbetsmän till Dagens Industri Weekend.

1300 medlemmar

Flera av Sveriges största och kändaste företagsledare är medlemmar i Timmermansorden. Namn som John Dahlfors (riskkapitalist, före detta vd Boliden), Mats Qviberg (Ordförande HQ AB), Tom Wachtmeister (före detta vd Atlas Copco) och Christer Willard (ordförande Wallenstam och Länsförsäkringar) trängs när orden anordnar sina ståtliga middagar, middagar som anordnas av samma firma som mättar självaste kungen. På dessa middagar pratas det om mycket, men politiska diskussioner är förbjudna för ordens runt 1300 medlemmar. Detta lever kvar sedan 1700-talet då kungen var rädd för att herrklubben skulle störta honom.

Orden som antyder på timmermannen Jesus bildades 1761 av löjtnant Georg Hinrich Barfod. Inte mycket har förändrats på de nästan 250 år som flutit förbi sedan dess. Och det finns inga framtida planer på det heller.

– Förändringshastigheten är ju inte riktigt densamma som på internet, säger Michael Kongstad.

"Gudsfruktan och människokärlek"

Orden försöker hålla sig fast vid sina kristna traditioner trots nya tider. Men mottot som hängt med sedan grundandet är kvar. Medlemmarna ska leva efter "gudsfruktan och människokärlek".

–I dagens samhälle är det förstås lättare att ta på vad människokärlek, eller barmhärtighetstanken, innebär eftersom vi delar ut pengar till ideella ändamål och behövande. Men tanken om gudsfruktan lever också kvar på så sätt att våra ritualer vilar på kristen etik, säger Telerud.

Trots att medlemmarna levt sida vid sida i hundratals år uppstår det problem även i paradiset. Bröderna är fördelade på tolv grader och det skapar ibland osämja.

–De som har de högsta graderna kan vara ganska överlägsna mot oss andra. Det gillar jag inte, hierarkin är lite fånig. Om man får en hög grad i Timmermansorden kanske man inte har en så hög grad i samhället utanför, säger en medlem som vill förbli anonym.

Döden skiljer dem åt

Trots problemet lever brödraskapet vidare. Man stannar till slutet. Oftast är det endast döden som separerar medlemmarna från orden.

– Jag tycker att det är fantastiskt att man kan hitta en gemenskap där på äldre dagar också, säger Christer Villard. Det är ett gubbdagis i fantastisk miljö.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

Färre svenskar är intresserade av att begravas på en kyrkogård, det menar Ulf Lernéus på Begravningsbyråer. Istället vill man uppleva den sista vilan på en bergstopp, eller i ett smycke – men hur går det till egentligen?

Polisen i Södertälje rapporterar om rån

"Man misshandlas och rånas.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Cloetta stoppar choklad

1 timme sedan
Godistillverkaren Cloetta stoppar färdiga produkter i sitt lager sedan deras råvaruleverantör informerat dem om ett misstänkt problem med en produkt.

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

1 timme sedan
Minderåriga använder sig av olagliga appar för att köpa snus och andra varor med åldersgräns. Apparna efterliknar BankID-varianter som Freja och är trovärdiga, och går att köpa för 45 kronor. Då får användaren ett fejkat ID-kort direkt i mobilen som är nästan perfekta kopior.