Sverige är ett av de länder där det sker flest sprängningar.
Sverige är ett av de länder där det sker flest sprängningar. - Foto: Johan Nilsson/TT & Jonas Ekströmer/TT

Sverige toppar listan – bland de värsta länderna i världen: "Sticker ut"

Våldsvågen sveper över Sverige och skördar dödsoffer. I en intervju med TV4 berättar kriminologen Ardavan Koshnood om statistiken där Sverige sticker ut.


Den skoningslösa gängkonflikten som sveper över landet drar med sig allt fler dödsoffer. Skjutningar på öppen gata och sprängningar i bostadsområden har blivit allt mer vanligt förekommande.

Sett till antalet sprängningar är 2019 året då toppnoteringen gjordes när hela 133 sprängdåd genomfördes i Sverige. Och trots att det är tre månader kvar av 2023 är siffrorna inte särskilt långt ifrån toppnoteringen.

– Sverige sticker ut, säger kriminologen Ardavan Koshnood i en intervju med TV4.

Här började sprängningarna – enligt kriminologen

I år har hela 124 sprängningar genomförts i Sverige. Kriminologen berättar att Sverige inte bara sticker ut i statistiken, det är också ett av de länder där flest sprängningar sker, räknat på länder som inte är befinner sig i krig. Endast ett land ligger före Sverige på listan över länder där flest sprängdåd sker, nämligen Mexiko.

– När mina kollegor i Stockholm tittade på det här så såg de att Mexiko är det enda landet i världen som inte befinner sig i krig som har fler sprängningar än Sverige. Inte ens USA har problem när det gäller sprängningar, förklarar han.

Koshnood förklarar att man under inledningen av 2010-talet kunde se en kraftig ökning på antalet sprängattentat, jämfört med till exempel 1900-talet då antalet attentat kunde ske med många års mellanrum. 2018 började BRÅ (Brottsförebyggande rådet) föra statistik på antalet sprängattentat i landet och då kunde man snabbt se att antalet tillfällen pendlade mellan 79-133 varje år.

– Tittar vi på statistiken kan man se hur det började i Malmö där det gick från enstaka sprängningar till väldigt höga nivåer. Sedan kom Stockholm och gick förbi, och i år har Malmö knappt haft några explosioner. 

Antalet sprängdåd i Sverige – sedan 2018

  • 2018: 90 sprängdåd
  • 2019: 133 sprängdåd
  • 2020 107 sprängdåd
  • 2021: 79 sprängdåd
  • 2022: 90 sprängdåd
  • 2023: 124 sprängdåd (1 januari-15 september)
/
TV4
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!