Dubbelbeckasin på hög höjd. Arkivbild.
Dubbelbeckasin på hög höjd. Arkivbild. - Foto: Åke Lindström/TT

Flyger extremhögt – undviker överhettning

Hittills har ingen kunnat förklara varför vissa långflyttande fåglar söker sig till extrema höjder – fem till åtta kilometer upp i luften. Men nu tror sig svenska forskare ha löst gåtan.


Dubbelbeckasiner och trastsångare hör till de arter som under flygning på dagtid söker sig till uppemot fyra kilometer högre höjder än när de flyger under natten.

Ett forskarlag försåg fåglar med dataloggar som kunde ge information om flyghöjd, position och temperatur och kan nu lansera hypotesen att det handlar om temperaturreglering: Om fåglarna inte skulle söka sig till extrema höjder hade de under långflygning på dagtid blivit överhettade på grund av solstrålningen.

Biologen Sissel Sjöberg understryker att fler studier behövs, men menar att det verkar som att fåglarna måste flyga så högt för att ens klara av att flyga på dagtid.

Med samma metod hoppas hon och hennes kollegor kunna undersöka varför fåglar som normalt sett är dagaktiva föredrar att flyga på natten.

"Det är otroligt häftigt att fåglar som väger hälften av en golfboll kan flyga flera dygn i sträck – och att de gör det på extremt höga och kalla höjder", säger hon i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.

TT
Senaste nytt

Person hittad skadad efter misstänkt skottlossning

Polisen i Norrköping rapporterar om skottlossning

"Misstänkt skottlossning i Norrköping", skriver polisen på sin hemsida.

Kund pantade sexleksak på Ica – mötet med butikschefen: ”Udda”

På Ica Älgen i Vargön är det inte bara burkar och flaskor som returneras i pantmaskinen – utan även smutsiga trosor och vibratorer.

Israel kallar hem sin FN-ambassadör

Israel kallar hem sin FN-ambassadör för efter vad landet upplever som försök från FN att "tysta ner" information om Hamas sexuella våld.

"Tusenlappen räcker inte så långt längre"

1 timme sedan
Matpriserna har skjutit i höjden igen. Prisökningen i februari var den högsta på nästan ett år. Tusenlappen räcker inte så långt längre, säger Marie Friberg som precis har handlat för veckan.

Bräcke: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka i Fanbyn.", skriver polisen på sin hemsida.