En tidigare svensk toppmilitär och hans fru som uppges arbeta inom underrättelsetjänsten begärs häktade, misstänks för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Paret frihetsberövades i samband med en insats av Säkerhetspolisen i tisdags.
En tidigare svensk toppmilitär och hans fru som uppges arbeta inom underrättelsetjänsten begärs häktade, misstänks för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Paret frihetsberövades i samband med en insats av Säkerhetspolisen i tisdags. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Paret häktas – misstänks för grov obehörig befattning med hemlig uppgift

Nu häktas paret som misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Det gifta paret, som frihetsberövades i tisdags, hade båda höga tjänster inom militären och FRA.


Det gifta paret har bakgrund inom svensk militär och underrättelsetjänst och greps i tisdags klockan 05 på morgonen i samband med en Säpoledd gryningsräd. Brottsligheten ska ha begåtts från 1 maj i år till dess att paret greps i tisdags.

Varken Försvarsmakten eller FRA har velat kommentera uppgifterna. Säpo har nöjt sig med att bekräfta att två personer anhållits på sannolika skäl misstänkta för grov obehörig befattning med hemlig uppgift och att det rör sig om "mycket allvarlig brottslighet".

Militärens fru häktas – arbetade på FRA

Under fredagen häktades kvinnan på sannolika skäl. Kvinnan bestred häktningen genom sin advokat Kristofer Stahre.

– Skälet till det är att min huvudman menar att det inte föreligger sannolika skäl för den aktuella misstanken, sade Stahre under förhandlingen.

Kvinnan kom in i gröna häktningskläder, och med en grön tröja över huvudet – enligt Kristofer Stahre på grund att hon inte ville bli avritad. Domaren bad sedan kvinnan ta av sig huvan, vilket hon senare gjorde, och satt med ryggen mot åhörarna under inledningen av förhandlingen.

Toppmilitären häktas

Mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift vid en häktningsförhandling på fredagseftermiddagen, bara timmar efter häktningen av hans fru.

Han kom in i tingsrättssalen i gröna häktningskläder och handfängsel. Efter att ha satt sig blickade han ut mot det stora pressuppbådet.

Mannen förnekar via sin advokat Thomas Olsson att han gjort sig skyldig till brott.

– Han bestrider häktningsyrkandet och förnekar den brottsliga gärningen, och att det föreligger sannolika skäl, säger Olsson.

Både mannen och kvinnan är i 60-årsåldern.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!