Toves familj under förhandlingen i Eksjö tingsrätt.
Toves familj under förhandlingen i Eksjö tingsrätt. - Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT

Toves pojkväns ombud efter hovrättens nya dom: "Varför inte berätta?"

20-åringen som har dömts för mordet på Tove borde inte ha fått sitt straff tidsbestämt, menar Andreas Hannah som representerar Toves pojkvän. Det finns omständigheter som talar för lagens strängaste straff.


Det var väntat att Maja Hellman skulle frias för mordet på Tove, eftersom hon redan släpps ur häktet, enligt målsägarbiträdet Andreas Hannah. Han menar att hon hade kunnat vara mer hjälpsam i utredningen.

— Hon frias ju för mord men det finns ett antal omständigheter som hade kunnat minska lidandet för de anhöriga väsentligt, säger han till TT.

— I cirka 47 dagar var hon inte så delaktig i utredningen, yttrade sig inte om kroppen. Det är oerhört anmärkningsvärt om hon inte hade något med detta att göra. Varför inte berätta? Vår uppfattning är att det har varit två mot en i badrummet, jag och hovrätten landar olika här.

Hannah delar inte heller hovrättens bedömning när det gäller att den morddömda Johanna Jansson får sitt livstidsstraff sänkt och tidsbestämt till 16 år.

— Det finns omständigheter som talar för lagens strängaste straff med tanke på det grova gravfridsbrottet, att man har varit två mot en, inga avvärjningsskador och att Tove var en ung stark frisk person som kunde försvara sig, säger han.

— Vi gör gällande att i den delen fanns det ett utrymme för hovrätten att döma till lagens strängaste straff. Jag bara konstaterar att de inte har gjort det.

Andreas Hannah har meddelat domen till Toves sambo.

— Vi har haft viss kontakt, men vi ska givetvis titta mer på detta. Men jag vill inte kommentera min klients mående eller hur han ser på domen.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!