Göta hovrätt meddelade på onsdagen sin dom i det uppmärksammade Tove-fallet.
Göta hovrätt meddelade på onsdagen sin dom i det uppmärksammade Tove-fallet. - Foto: Adam Ihse / TT

Tidigare överåklagaren om hovrättens dom – efter mordet på Tove: ”Enorm skillnad i bedömning”

En sensationellt annorlunda hovrättsdom. Det konstaterar Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjouren och tidigare överåklagare, efter att Maja Hellman frias för mordet på Tove i Vetlanda medan enJohanna Jansson får sänkt straff.


Sven-Erik Alhem har tidigare kallat tingsrättsbevisen mot Maja Hellman "svaga". När hon sattes på fri fot i samband med att hovrättsförhandlingarna avslutades tidigare i oktober tolkades det av många som att 19-åringen skulle frias.

Precis så blev det också när Göta hovrätt meddelade sin dom på onsdagen. Hovrätten skrev bland annat att Hellmans version, där hon hävdade att hon sov vid tiden för mordet, är osannolik men går inte heller att utesluta.

— Man kan säga att de frågetecknen som fanns hos många efter tingsrättens dom har befästs genom den nya utgången. Det är en enorm skillnad i bedömning, säger Alhem.

Däremot dömdes hon till fängelse i ett år och sex månader för grovt gravfridsbrott.

"Ny huvudförhandling"

I hovrätten har flera nya uppgifter tillkommit, bland annat vittnesmål från flera rättsläkare vilket har gjort det till ett helt nytt mål.

— Det är inte alls som man brukar ha det. Här har det varit en ny huvudförhandling, säger Alhem.

Sven-Erik Alhem. Arkivbild.

I samband med en pressträff på onsdagen riktade hovrätten även kritik mot utredningsarbetet. Det handlade bland annat om att en rekonstruktion av händelseförloppet aldrig gjorts och att den rättsmedicinska undersökningen inte gjorts ordentligt.

— Det är berättigad kritik tycker jag. Men det är lättare att komma med kritik än att ansvara för en brottsutredning.

Osannolikt att HD tar upp fallet

Johanna Janssons advokat Clea Sangborn har meddelat att domen kommer att överklagas. Det är rimligt, enligt Alhem som däremot tror att det är osannolikt att fallet tas upp i Högsta domstolen.

— Normalt sett får man finna sig i att en hovrättsdom är sista ordet. Men ingenting är naturligtvis omöjligt, säger Sven-Erik Alhem.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!