- Foto: Pexels

Kanonår för norrsken – här är bästa platsen att se fenomenet: “Världens bästa plats”

2023 är ett kanonår för att kunna se norrsken. Lina Skandevall, resejournalist, gästar Nyhetsmorgon och delar med sig av de bästa platserna för att kunna se fenomenet.


Norrsken är ett häftigt fenomen som du allra bäst kan se om du befinner dig nära polerna. En förutsättning för att kunna se norrsken är att det är molnfritt. 

– Kan du se stjärnor så kan du se norrsken, säger Lina Skandevall, resejournalist, i Nyhetsmorgon

Hon berättar att för den som inte vill missa ett norrsken finns appar som låter dig veta när du är nära ett norrsken. Då kan du ställa in din plats och så får du en notis när det är norrsken nära dig. Du kan också se prognoser så att du kan ta dig till platser där norrsken beräknas. 

Så fotograferar du norrsken – expertens bästa knep: "Häpnadsväckande"

Norrsken över Stockholm. Foto: Ali Lorestani/TT

Här är de bästa platserna för att se norrsken

  • Island 

Den bästa platsen för att se norrsken, menar Lina Skadevall, är på Island. På Island kan du vanligtvis se norrsken från oktober till mars men norrsken har upptäckts så tidigt som i augusti, enligt Iceland Air

Lina Skandevall berättar att det finns hotell på Island med extremt stora fönster så att du ska kunna kolla på norrsken inifrån.

  • Finland

Ett annat bra ställe att se norrsken ifrån är Finland. I Finland finns glasigloos som man kan hyra och sova i. Då sover man under stjärnklar himmel och får förhoppningsvis se norrsken. 

– Polcirkeln ligger på den 90:e breddgraden men det är den 70:e breddgraden som är den absolut bästa. 

För att komma till den 70:e breddgraden behöver man åka ungefär tio mil norr om polcirkeln i Finland.  

  • Abisko 

Det går även att se norrsken i Sverige. Då vill man ta sig upp till polcirkeln och en bra plats är Abisko. Det går nattåg till Abisko vilket gör det enkelt att tajma att åka dit och kolla på norrsken. 

– Abisko sägs ju vara världens bästa plats och det handlar väldigt mycket om att det är klart väder där. 

Vart skulle du vilja åka för att se norrsken?

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!