Det här ska du tänka på inför norrskensfotograferingen.
Det här ska du tänka på inför norrskensfotograferingen. - Foto: Johan Nilsson/TT/Ali Lorestani/TT

Så fotograferar du norrsken – expertens bästa knep: "Häpnadsväckande"

Att fotografera norrsken är en hel vetenskap och det finns många ting att tänka på inför bilderna du tänkt ta på himlavalvets mäktiga ljusshow. Till Nyheter24 har norrskensentusiasten Carl Bergstrand gett sina bästa råd när du ska fota norrsken.


Med hjälp av norrskensentusiasten Carl Bergstrand från Gotland har Nyheter24 fått svaret på hur du förbereder dig och fångar norrskensmagin på kort. Oavsett om du fotar med systemkamera eller mobil.

Carl Bergstrand driver Nordens största norrskensgrupp Norrsken Sverige på Facebook sedan drygt tio år tillbaka. Där delar han bilder och videos på norrsken samt sänder live inför kommande norrskensutbrott med tillhörande frågestunder om fenomenet.

Här kan du läsa allt om norrsken: varför uppstår de, sker de oftare i dag och när kan man lättast se dem? 

Här ser du norrskenet bäst och får bra bilder

Norrsken ser du bäst från hög höjd och där det är relativt molnfritt. Välj även en mörk plats som är fri från störningsmoment som lampor. Beger du dig ut på norrskensjakt på kvällen är det bra att klä sig varmt och ha med sig något att sitta på. 

 – Du bör även lägga undan mobilen en stund innan norrskensshowen drar igång eftersom ögonen behöver tid att vänja sig vid mörkret, säger Carl Bergstrand till Nyheter24.

Carl Bergstrand berättar även att det är störst chans att se norrsken runt höst- och vårdagjämningen. Då kan norrskenet vara extra starkt.

Det gäller även att ha både tid och en god portion av tålamod när det kommer till norrsken. Eftersom jakten på det mystiska skenet kan försvinna lika fort som det visade sig på himlavalvet.

– Norrskenet kan visa sig svagt i början för att sedan på bara någon minut bli fullständigt häpnadsväckande. Norrskenet rör sig ofta fort så att ha tålamod är mer eller mindre nyckeln för den bästa upplevelsen.

Det är kanske inte helt förvånande att man ser norrsken bäst uppe i norr. Det har att göra med norrskensovalen som är ett område där norrsken vanligtvis skapas och som ligger vid polcirkeln och uppåt.

fotograferar du norrskenet med kamera

När du ska fotografera norrsken kan du använda både en systemkamera eller mobil. I vissa fall kan det vara svårt att se norrsken med blotta ögat. Har du en kamera med bra ISO-egenskaper eller mobil kan du fånga ljusspelet bättre och fota på – även om det kan vara svårt att urskilja norrskenet.

En viktig tumregel när du ska fotografera de färgsprakande fenomenen på himlavalet är att du behöver arbeta med långa exponeringstider, även kallat för slutartider. 

– Ju snabbare slutartid desto skarpare norrsken kan du fånga på bild. Eftersom norrskenet rör på sig och det ofta snabbt så kommer det att skapa "suddighet" ju längre slutartid som man har.

Carl Bergstrand berättar även att de bästa bilderna får man genom att vila kameran på ett fast underlag eller använda ett stativ.

Det är även att rekommendera att man använder en vidvinkel lins till kameran så norrskenet blir en riktig huvudrollsinnehavare i bilden.

Fotografera norrsken med mobilkameran

De flesta som ger sig i kast med att fotografera norrsken med sin mobilkamera brukar använda autofokus. Carl Bergstrand menar att det är en bra idé att man en tid innan övar på hur man justerar skärpan manuellt på sitt objektiv istället.

– Hitta nattläge på mobilen och lär dig använda det. När det väl är dags för fotografering är det bra att använda stativ och palla upp mobilen på något som står stadigt. Sen handlar det mesta om det klassiska – att bevara tålamodet.

Men oavsett om du fotograferar norrsken med en kamera eller en mobil är norrskenet som du kommer att se troligtvis inte likt de bilder du sett. Men övning ger färdighet, menar Carl Bergstrand.

I Stockholm samlades folk för att fotografera norrsken i slutet av februari 2023. Foto: Ali Lorestani/TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!