Patrick Reslow (SD), socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M), skolminister Lotta Edholm (L) och Mathias Bengtsson (KD) presenterar direktiven till en utredning om förbättrad trygghet och studiero i skolan.
Patrick Reslow (SD), socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M), skolminister Lotta Edholm (L) och Mathias Bengtsson (KD) presenterar direktiven till en utredning om förbättrad trygghet och studiero i skolan. - Foto: Lars Schröder/TT

Så vill regeringen skapa trygghet i skolan

Stärkta befogenheter för lärare och rektorer och större möjligheter att flytta och stänga av elever som hotar trygghet och arbetsro. Det är några av regeringens direktiv för att öka tryggheten i skolan.


I regeringens direktiv till en ny utredning ska rektorns ansvar för att upprätthålla trygghet och studiero i skollagen.

Även lärarnas befogenheter ska stärkas till exempel genom att ta bort dokumentationskrav när det handlar om mindre disciplinära ingripanden som att visa ut en störande elev från klassrummet.

— Inga skola ska behöva tveka om när man får göra detta och att det är lagligt, säger skolminister Lotta Edholm (L) vid en pressträff där direktiven presenteras.

Regeringen vill också se ökade förutsättningar för att kunna flytta eller stänga av elever som hotar andra elever och personal för längre tid.

— Det bör bli möjligt att flytta en elev tillfälligt eller permanent och också att stänga av en elev, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Hon tillägger att man också ska se över om fristående skolor ska kunna flytta elever på samma sätt som kommunala skolor kan.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!