När ska man byta till vinterdäck och vilket mönsterdjup ska vinterdäcken ha?
När ska man byta till vinterdäck och vilket mönsterdjup ska vinterdäcken ha? - Foto: Erik Johansen/NTB/TT och Pontus Lundahl/TT

När måste man ha vinterdäck? Regler, mönsterdjup och böter

När ska man byta till vinterdäck, vilket mönsterdjup ska däcken ha och får man böter om man bryter mot lagen? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas behöva veta inför vintersäsongen.


Lag om vinterdäck – när kom den?

En regeringsförordning om krav på vinterdäck, för personbilar, lätta lastbilar och bussar med en totalvikt som inte överskrider 3,5 ton, under en viss tidsperiod kom den 1 oktober 1999. 

Den 1 december samma år trädde lagen i kraft. 

När måste man ha vinterdäck? Datum som gäller

När ska man byta till vinterdäck då, kanske du undrar? Jo, tidsperioden då man, enligt lag, måste ha vintertid är från den 1 december till och med den 31 mars – om vinterväglag råder.

Det är polisen som avgör om det råder vinterväglag där du färdas med din bil, men deras definition av vinterväglag är att det antingen ska finnas snö, snömodd, is eller frost någonstans på vägbanan eller vägrenen. 

Livsfarliga missen efter byte till vinterdäck: "Otroligt viktigt"

Vinterdäck regler – får man ha dem året runt?

Vinterdäck, och då åsyftas odubbade friktionsdäck, är tillåtet att använda året runt. Men det är inte att rekommendera av flera skäl. 

Bland annat kan bromssträckan påverkas negativt. 

Mönsterdjup vinterdäck – vad gäller?

Personbilar och övriga lätta fordon vars totala vikt inte överstiger 3,5 ton bör ha vinterdäck med ett mönsterdjup på minst tre millimeter. Även släpvagnar ska ha detta mönsterdjup.

För lastbilar, bussar och personbilar med en totalvikt över 3,5 ton ska man, oavsett däcktyp, ha ett mönsterdjup på fem millimeter. 

Enkla knepet: Så får du blixtsnabbt bort isen på bilrutan

Vinterdäck luftryck – vad gäller?

Den låga temperaturen som i regel råder på vintern har viss påverkan på lufttrycket i dina däck. Trycket sjunker nämligen när det är kallt ute.

Enligt Michelin kan du, om du justerar lufftrycket i dina vinterdäck inomhus där det är drygt 18 grader, samtidigt som yttertemperaturen ligger på minusgrader, addera 0,2 bar i tillägg till det lufftryck tillverkaren rekommenderar. På så vis jämnas skillnaden ut.

Att inte följa rådande krav på vinterdäck kan ge böter

Om du kör utan vinterdäck, när vinterväglag råder, mellan den 1 december och 31 mars, kan du få böter på 1 200 kronor. 

Källa: Transportstyrelsen, PolisenMichelin och Vibilägare

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fått ditt BankID kapat? Det ska du göra

Stol återkallas: "Sluta använda den"

Rowico AB som återkallar stolen Lotta på grund av risk för tippning bakåt. Stolen har sålts på flera stora möbelkedjor i Sverige.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Gällivare

"Trafikolycka norr om Hakkas.", skriver polisen på sin hemsida.

Allt om Cristiano Ronaldos barn: Namn, ålder och sonen Angel

Fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo har i dag fem barn med olika kvinnor. Nyheter24 har tagit en titt på vad svenskarna undrar mest om fotbollsspelaren och hans familj.

Så överlåter du din hyreslägenhet till barnbarnet

Inför ålderns höst är det vanligt att man vill överlåta sitt hyreskontrakt till en anhörig, men hur gör man egentligen? Här är de viktigaste stegen att känna till.

Fått den här lappen på din bil? Nu varnar polisen

Bedragare har börjat använda sig av en ny metod för att komma över känslig information. Nu varnar polisen för tillvägagångssättet.