Mannen hävdar att han sov när han stoppade in sina fingrar i kvinnans underliv och frias nu från våldtäkt. Arkivbild.
Mannen hävdar att han sov när han stoppade in sina fingrar i kvinnans underliv och frias nu från våldtäkt. Arkivbild. - Foto: Andreas Hillergren/TT

25-årig man frias från våldtäkt – kan ha agerat i sömnen

En 25-årig man frias från våldtäkt då det inte går att utesluta att han agerade i sömnen, rapporterar Dagens Juridik.


Mannen delade säng med en kvinna efter en fest när han, enligt åtalet, förde in sina fingrar i hennes underliv medan hon sov.

Kvinnan vaknade, men låtsades sova i tron att mannen skulle sluta. Men det gjorde han inte, utan fortsatte och blev allt mer hårdhänt. Till slut satte sig kvinnan upp i sängen och sade ifrån.

Mannen har hela tiden hävdat att han begick gärningen i sömnen. Han friades i tingsrätten, men domen överklagades till hovrätten.

Hovrätten konstaterade visserligen att kvinnan inte deltog frivilligt, men valde ändå att fria mannen med motiveringen att det inte går att utesluta att han sov vid tillfället.

Till grund för den friande domen låg bland annat ett utlåtande från en medicinsk expert som menar att det finns flera omständigheter, däribland tidigare besvär med sömngång, som pekar på att mannen lider av sexsomni – en form av sömnstörning som innebär att man begår sexuella handlingar i sömnen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!