Den morddömde Jackie Arklöv får avslag i sin ansökan om förflyttning.
Den morddömde Jackie Arklöv får avslag i sin ansökan om förflyttning. - Foto: Torbjørn Ohlander & Ewa Tures

Jackie Arklöv begär flytt till anstalt med lägre säkerhet – här är Kriminalvårdens beslut

Den dömda polismördaren Jackie Arklöv fick tidigare i år sitt livstidsstraff tidsbegränsat. Nu har han ansökt om förflyttning till en anstalt med lägre säkerhetsklass.


1999 rånades Östgöta Enskilda bank i Kisa av tre personer med dragna skarpladdade vapen. Efter rånet flydde de i en stulen Saab och förföljdes av polisen. Längs vägen stannade de plötsligt i den lilla orten Malexander. Där klev rånarna ur bilen och började avlossa flera skottsalvor mot polisbilen vilket resulterar i att två poliser dör.

Raggning, träning och våld – här är de mest utlånade böckerna på Kumla

Jackie Arklöv får livstidsstraffet tidsbestämt

År 2000 döms de tre rånarna Jackie Arklöv, Tony Olsson och Andreas Axelsson till livstids fängelse för polismorden i Malexander, mordförsök och grovt rån. 

Olsson och Axelsson är nu frisläppta och under sommaren 2023 meddelade Örebro tingsrätt att Arklöv, som erkände att han avlossade de dödande skotten, skulle få sitt straff tidsbestämt till 41 år. Enligt planen skulle det innebära frigivning under hösten 2026. Ännu har dock inte beslutet vunnit laga kraft i och med att det överklagats.

I tingsrättens beslut om att omvandla Jackie Arklövs livstidsstraff, som Nyheter24 tagit del av, framgår det att man inte anser att det finns någon stor risk för återfall i brottslighet.

"Vid en sammantagen bedömning finner tingsrätten därför att det inte föreligger sådan konkret eller beaktansvärda risk för återfall i allvarlig brottslighet som kan utgöra ett hinder mot att omvandla livstidsstraffet", skriver tingsrätten i beslutet.

Jackie Arklövs frigivning överklagas – risk för återfall i brottslighet, enligt åklagaren

Jackie Arklöv vill flytta till annan anstalt – får avslag

Efter omvandlingen av strafftiden ansökte Arklöv om förflyttning till en anstalt med lägre säkerhetsklass än Ersboda-anstalten han sitter på nu som har säkerhetsklass två, vilket är den näst högsta.

Men nu säger Kriminalvården nej till Arklövs ansökan på grund av upprepade misskötsamheter. Därtill nekas han då det tidsbestämda straffet inte vunnit laga kraft, vilket ger dem rätt hos förvaltningsrätten, skriver nyhetsbyrån Siren.

Jackie Arklövs plan när han är fri: Flytt till hembyn eller jobb i Stockholm

/
/
Senaste nytt

Ökat sug efter fjällstuga

Sant eller falskt: Myterna om alkohol

Tre miljoner svenskar dricker för mycket, konstateras i en ny rapport. Och de senaste åren har flera gamla "sanningar" om alkohol kastats omkull av nya rön. Ett glas vin om dagen – bra eller dåligt? Alkoholforskaren slår hål på myterna om svenskarnas favoritrusmedel.

CAN om alkoholmätningen: Inte hundraprocentig

CAN:s rapport om att över tre miljoner svenskar dricker för mycket har väckt debatt. Svaren i enkäten har fördubblats då man utgår från att många underskattar hur mycket de egentligen dricker.

Nyfödd dog – sjukhus gjorde fel 25 gånger

Ett nyfött barn dog på Skaraborgs sjukhus efter att sjukhuset gjort fel 25 gånger, rapporterar Sveriges Radio Skaraborg.

Tankesmedja: Ukraina behöver "slaktardrönare"

Krigsvetarna vid den brittiska tankesmedjan Rusi tror inte på någon ukrainsk motoffensiv under 2024. Ukraina behöver först rekrytera, utbilda och utrusta soldater.

Skrapade rutan för dåligt – riskerar 12 4000 kronor i böter

En 21-årig man i Uddevalla körde bil utan att ha skrapat rutan. Nu har han åtalats för vårdslöshet i trafiken och riskerar böter på 12 400 kronor.