Advokatsamfundet straffar en advokat med 50 000 kronor i böter. Arkivbild.
Advokatsamfundet straffar en advokat med 50 000 kronor i böter. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Advokat straffas för allvarligt brott mot ed

Advokaten förde in brev till en klient som satt häktad med restriktioner. Nu bötfälls han för ett "mycket allvarligt" brott mot god advokatsed – men slipper uteslutning, rapporterar Dagens Juridik.


Det hela uppdagades när klienten, i närvaro av häktespersonal, öppnade ett kuvert med advokatbyråns logga som visade sig innehålla handskrivna brev från mannens familj.

Enligt advokaten såg han det som en "säker väg" att föra in "harmlösa" brev till sin klient. Han erkände samtidigt att det inte var första gången men säger sig ha trott att allt som lämnas in till de intagna granskas noga.

Så är dock inte fallet vad gäller just advokatpost. Tvärtom är en grundläggande regel i det så kallade enrumsprivilegiet – som ger en frihetsberövad person rätt att samråda med sin advokat utan övervakning av staten – att advokatpost inte får öppnas.

Advokatsamfundet inledde ett disciplinärende mot advokaten, som nu straffas med en varning och högsta möjliga straffavgift, 50 000 kronor, för ett "mycket allvarligt" brott mot god advokatsed.

Disciplinnämnden kallar det "mycket anmärkningsvärt" att advokaten saknar kännedom om så grundläggande regler. Han slipper uteslutning då han enligt nämnden har agerat utifrån okunskap snarare än uppsåt att kringgå restriktioner.

TT
Senaste nytt

Samtal i Kairo avslutade – utan genombrott

Polisen i Borlänge rapporterar om stöld

"Ett företag i Borlänge har utsatts för en stöld", skriver polisen på sin hemsida.

Norsk polis bekymrad över svensk kriminalitet

Den svenska organiserade brottsligheten är en av de saker som allra mest oroar den norska polisen, visar en årlig rapport om kriminaliteten i Norge.

Ryska hackare tar på sig attack mot myndighet

Integritetsskyddsmyndighetens (IMY) hemsida ligger nere vid lunchtid på tisdagen.

Oro för Trump när EU vill satsa på försvaret

Köp tillsammans och köp europeiskt. Det är maningen när EU-kommissionen vill få fart på både försvar och försvarsindustri i Europa.

Våldtog 13-åring – döms till 14 års fängelse

En 40-årig man döms till 14 års fängelse för våldtäkt mot barn, mordförsök samt olaga frihetsberövande, rapporterar lokala medier.